Турските граждани задължително с маски, дистанция и вечерен час до 1 юни

17 май 2021 06:14

Турските граждани задължително с маски, дистанция и вечерен час до 1 юни
© Getty Images/Guliver (архив)
1416 4

В 5 ч. сутринта (и българско време) се прекратява локдаунът, който бе в сила в Турция от 29 април до днес. Започва етапът на нормализация, който се предвижда да продължи до 1 юни.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24263

Турското министерство на вътрешните работи публикува наредба за правилата, които ще бъдат валидни по време на етапа на нормализирането. Те няма да са много по-различни от досегашните.

Турция обмисля план за нормализация на живота след локдауна на 3 етапа

Задължително остава носенето на маска от гражданите от всички възрасти, а също - и спазването на физическа дистанция, предаде БТА. 

Ще продължи и вечерният час, с тази разлика, че вместо в 19 ч. както досега, ще започва в 21 ч.

Остава забраната за излизане на гражданите от вкъщи през уикендите, с изключение на тези, които имат специално разрешение.

Има вероятност локдаунът в Турция да бъде удължен с още няколко дни

Учебните заведения остават затворени, като учениците от всички класове ще учат онлайн до края на настоящата учебна година (2 юли). Редовни занятия се предвижда да започнат чак през септември/октомври.

Новост е премахването на досегашните ограничителни мерки за гражданите над 65 години. Ваксинираните с две дози ще имат право да се движат свободно, но неваксинираните ще могат да излизат само между 10 и 14 ч.

Турската ваксина вероятно ще е готова през есента

Подрастващите до 18 години ще се радват на свободно придвижване.

Възстановяват се междуградските пътувания със самолет, влак и автобус, без да се изисква специално разрешение и спазване на вечерния час, с изключение на дните, в които ще се прилага забраната за излизане от вкъщи.

Моловете отварят с работно време 10-20 ч. Те обаче няма да работят през уикендите.

Отварят се фризьорските салони, магазините, офисите, работилниците, ателиетата за конфекция и други, с работно време 7-20 ч.

Магазините за хранителни стоки ще бъдат отворени през седмицата, но ще остават затворени в неделя.

Ресторантите и кафетериите ще продължат да предлагат кетъринг.

Остават затворени спортните обекти, спа центровете, салоните за масажи, басейните и други.

Наредбата на вътрешното министерство за процеса на нормализация в Турция предизвика недоволство в средите на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Депутатът и член на Централното изпълнително бюро на ПСР Метин Кюлюнк разкритикува наредбата, която по думите му не отговаря на очакванията и не предлага по-различни мерки от тези при локдауна.

"След като изминаха 17 дни на пълно затваряне, гражданите очакваха, че ще се премине към "период на нормализиране". Че ресторантите и кафетериите ще бъдат. . . отворени, както и че ще бъдат осигурени редица свободи, които бяха забранени по една странна логика. Наредбата обаче не предлага "Календар за нормализиране" и "запазва сегашното положение до второ нареждане".

С други думи тази "нормализация" не е по-различна от локдауна, въведен преди 17 дни", написа турският депутат в личния си акаунт в Туитър.

Междувременно днес ще се проведе заседание на специализирания Научен съвет за борба срещу коронавируса. Очаква се президентът Реджеп Тайип Ердоган да обяви решенията от срещата.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24263

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
1416 4

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 4

Добави коментар
Laniexooa

2021.05.17 | 11:53

4
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Carolineolxha

2021.05.17 | 10:10

3
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
root

2021.05.17 | 07:33

2
Бурките да слагат-да видят хубаво ли е манафите

2021.05.17 | 07:24

1
1984²

Добави коментар

Водещи новини