Вучич: До 4 г. години Сърбия няма да прилича на Сърбия отпреди 10 години

  • 26 април 2021 09:00

  • 670
  • 2
Вучич: До 4 г. години Сърбия няма да прилича на Сърбия отпреди 10 години
© Getty Images/Guliver (архив)

Специалният представител на ЕС за Западните Балкани и за диалога между Сърбия и Косово Мирослав Лайчак разговаря вчера с президента на Сърбия Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. и обяви, че с това е започнала седмица, в която ще има много работа във връзка със Западните Балкани, съобщи вестник "Данас". "Срещнах се с президента Вучич да разговарям за диалога между Белград и Прищина и предстоящата работа. По-късно тази седмица ще говоря по същите въпроси с премиера на Косово Албин Курти", написа Лайчак в Туитър.

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски ще посети Брюксел утре, във вторник, предаде БТА. 

Вучич: Ще създадем Велика Сърбия

След срещата с Лайчак Вучич каза, че Сърбия ще се отзове на поканата за преговори с Прищина, когато тя бъде изпратена, и изрази надежда, че разговорите ще бъдат конструктивни.

"Ще участваме във всеки вид диалог. Бихме искали той да бъде конструктивен. Второ, има и проблеми, преди всичко в енергетиката. Те трябва да се решат. Посочих на Лайчак факта, че /премиерът на Косово Албин/ Курти е гласувал в Албания. Какво бихте казали, ако аз бях гласувал в Грачаница или Зубин поток /в северно Косово/? Това би било скандал със световни мащаби, макар според резолюция 1244 това да е наша територия", каза Вучич, цитиран от вестник "Новости".

"Гласувате на изборите в Албания, ясно ни е какво искате да кажете. Казвате, че ще внесете иск против Сърбия за геноцид - и това ни е ясно. Не виждам никакви проблеми в диалога, освен за енергетиката", каза Вучич.

Сръбският президент заяви, че освен днешния ден, който ще бъде много важен, ще има още една дата за диалог през май.

Той посочи, че днес ще се бори за големи проекти за Сърбия от ЕС. "Няма да бъдем същата страна, не мога да кажа нищо повече от това. Става въпрос за големи инфраструктурни проекти, най-големите, каквито можем да се представим. Ако успеем, това ще бъде невероятен успех за нашата страна. След три-четири години Сърбия няма да прилича на Сърбия отпреди 10 години, във всеки смисъл", каза президентът.

Той обяви и началото на изграждането на нова ковид болница., която ще бъде в Нови Сад.

Производството на руската ваксина "Спутник V" в Сърбия ще започне през май

Вучич призова хората да се ваксинират. Той напомни, че Сърбия разполага с четири вида ваксини и днес очаква нова пратка ваксини Синофарм от Китай. Самият той ще получи утре втората доза от ваксината в Гаджин хан. От вторник всеки ден ще ходя по градовете из Сърбия да моля хората да се ваксинират, каза още Вучич.

Радина Лазарова
670 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Julissa

2021.04.30 | 19:01

2
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
mag

2021.04.26 | 09:43

1
Българските институции трябва да проверят и да реагират на това дали ГРУ е отговорно за взривовете в българските военни заводи. Все пак сме членка в ЕС и НАТО.

Добави коментар

Водещи новини