Сняг покри високите части на Одрин, Къркларели и Текирдаа в Турция, жълт код за нивото на река Тунджа

  • 08 април 2021 21:26

  • 405
  • 3
Сняг покри високите части на Одрин, Къркларели и Текирдаа в Турция, жълт код за нивото на река Тунджа
© gettyimages

Априлски сняг наваля в тракийската област на Турция от студената вълна, която нахлу от Балканите. Снежна покривка се натрупа по високите места в района на пограничните окръзи Одрин, Къркларели и Текирдаа.

По данни на местните медии, на места снежната покривка е достигнала до 10 сантиметра. Снегът е покрил и цъфналите овощни дървета, съобщава БТА.

Довечера става минус 4 градуса, утре слънце и 13 градуса

Температурите са паднали с около 6 градуса от предишните дни. В същото време априлският сняг зарадва земеделските стопани.

"Тук по нашите земи е нормално да завали сняг през април, но през последните години не беше се случвало да завали обилно. За последен път през април валя сняг преди около 10-ина години. А снегът е добре за зърното в земята", казват стопани от Одринско.

Върховете на планината Ганос Дагъ над Текирдаа побеляха от сняг, разказва Кадир Аксой, инструктор по планински парашутизъм, температурата е минус 3 градуса. Но времето не е удобно за летене.

В района на Къркларели край турско-българския ГКПП Дерекьой/Малко Търново също е завалял сняг, но няма затруднения в транспорта, съобщиха от митницата. Обилните валежи са повишили нивото на водите на реките Марица, Тунджа и Арда, които извират от България и протичат през Тракийската област.

Дебитът на река Тунджа се е повишил 4 пъти и достигна 78 куб.м/сек, подаден е жълт код за опасност от преливане, съобщиха от областната дирекция по водите в Одрин. Дебитът на Марица също е повишен до 411 куб.м/сек, но няма риск от преливане.

Мая Йорданова
405 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Tammiea17

2021.04.11 | 03:27

3
­­В­­и­­­ж­т­­­е­ ­­­м­о­я­­т­а­­ ­т­­­и­­­й­­­н­ ­­п­­­у­­т­­­к­­а­­ ­-­ ­­­W­­W­­W­.­­B­­­G­1­­­7­­.­­C­­­L­­U­­­B­
Betha19

2021.04.10 | 21:36

2
­­­В­­и­ж­­­т­­­е­ ­м­о­я­т­­­а­­ ­­­т­­­и­й­н­­­ ­­п­у­­­т­­к­­а­ ­­-­ ­­­W­­W­­­W­­.­B­­G­1­7­­.­­C­­L­U­B­­
Stephaniea16

2021.04.10 | 03:52

1
­­В­и­­ж­­т­е­­ ­м­­­о­я­­т­а­­ ­­т­и­­й­­н­­ ­­­п­у­т­­­к­а­ ­­­-­ ­­­W­W­W­­.­­­B­G­­­1­­7­­­.­­C­­L­­U­B­­­

Добави коментар

Водещи новини