Проф. Христо Матанов за Северна Македония: Европейско ли е да гориш знамена?

  • 29 март 2021 08:27

  • 1134
  • 4
© Кадър БНТ

Защитата на правата на българските граждани и гражданите на Северна Македония с българско съзнание е важна тема. Европа разбира това. Смущаващо е, че призивите, че Македония е българска не са получили санкция в България. Това заяви Любомир Кючуков в студиото на „Денят започва“ по БНТ.

Според проф. Христо Матанов обаче има сериозен проблем в държавната политика на РСМ: „Ние не спорим за историческата истина. Политиците трябва да решат Македония готова ли е за членството в ЕС или не е готова“.

Кючуков каза, че в резолюцията на ЕС по темата за Македония България е била смъмрена като в нея пише, че не трябва да се използва процесът по присъединяване към ЕС за решаване на двустранни проблеми: „България проигра цялото си предимство на страна-членка на ЕС. Сега вече не се борим само със Скопие, но и с европейските институции. Ние атакуваме фундамента на ЕС като предявяваме териториални претенции“.

Проф. Матанов репликира Кючуков като каза, че Македония не е държава от порядъка на Белгия или Люксембург: „Никакъв фундамент на ЕС не е нарушен. Когато една държава гори знамена и руши паметници, това европейско поведение ли е? Кога французи са си позволявали да оскверняват германски гробища?“

Посолството ни в Скопие изпрати протестна нота до МВнР на Република Северна Македония

Любомир Кючуков заяви, че България е успяла да си създаде проблеми на Балканите, защото освен РСМ сме спрели и Албания от европейско членство. Също така сме засилили влиянието на Белград в Македония: „Ние правим подарък на македонизма като изграждаме стени“.

По думите на проф. Матанов стереотипите в РСМ трябва да се преодолеят чрез прилагане на принципите на ЕС, а те са да няма лоши отношения между две държави.

Според Кючуков създаването на историческа комисия между двете държави само по себе си е успех за България.

„Така, както върви работата, тя никога няма да се свърши. Нека историците се занимават с историческите проблеми. Така излизат наяве несъстоятелните твърдения на Македония. Не може повече с този с див антибългаризъм. Истината трябва да се отстоява всеки ден“, заяви проф. Матанов.

„Ние се опитваме да кажем, че всичко ни е общо с Македония“, отговори Кючуков. Проф. Матанов завърши: „Спукана ни е работата, ако това говорене на Северна Македония се пренесе в ЕС“.

Novini.bg
1134 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Michellea23

2021.04.10 | 03:53

4
­­В­­­и­­ж­­т­­­е­­ ­­­м­­о­­­я­т­­­а­­ ­т­­­и­­­й­­­н­­ ­п­­у­т­к­­а­ ­­-­ ­­W­­W­­­W­­.­­­B­G­­­1­­­7­.­­­C­­­L­­­U­­­B­
познаващ добре червената СГАН

2021.03.30 | 08:54

3
Агент Петър тръгнал да бистри балканскта политика. Комунделската подлога от Харманли, станала професор чрез БКП ще ми говори за история и политика! Ай сиктир бе болшевишки боклуци!
Крум

2021.03.29 | 09:18

2
Това не е бг знаме, а си е чисто менте изкопирано от болшевиките с разлика в един цвят. Истинското ни знаме е конската опашка на Аспарух!

2021.03.29 | 09:08

1
Ветата за ЕС ще продължават още 200 години докато северномакдоналдците не се станат човеци, защото ние, българите, сме европейци и държим ключовете.

Добави коментар

Водещи новини