Турция: Твърдо осъждаме опита за преврат в Армения

  • 25 февруари 2021 15:36

  • 913
  • 3
Турция: Твърдо осъждаме опита за преврат в Армения
© Getty Images/Guliver

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу осъди строго "опита за преврат в Армения", предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Ръководителят на турската дипломация направи този коментар във връзка с отстраняването на началника на генералния щаб на въоръжените сили Армения Оник Гаспарян от премиера Никол Пашинян. До това развитие се стигна, след като въоръжените сили публикуваха изявление, в което призовават за оставката на Пашинян и неговото правителство. Пашинян определи това изявление като опит за военен преврат.

"Твърдо осъждаме опита за преврат в Армения", заяви Чавушоглу. "Ние сме против превратите и опитите за преврат в която и да е част по света", добави турският министър.

Междувременно премиерът Пашинян заяви, че положението в страната е напрегнато, но подлежащо на контрол, след като обвини генералния щаб на армията в опит за държавен преврат и оглави шествие на свои привърженици в Ереван, предаде Франс прес.

"Положението е напрегнато, но всички са съгласни, че не трябва да има сблъсъци. Положението подлежи на контрол", заяви той по мегафон, докато вървеше със стотици свои поддръжници по улиците на столицата.

Няколко часа по-рано 45-годишният премиер обвини генералния щаб в опит за държавен преврат, след като оттам призоваха за оставката му, и уволни началника му Оник Гаспарян.

Арменският премиер натири топвоенни

"Никол - премиер!", скандираха привържениците му, събрали се около Пашинян, сина му и телохранителите му. В един момент шествието мина покрай група поддръжници на опозицията, които нарекоха Пашинян "предател".

Главната опозиционна партия, "Процъфтяваща Армения", призова премиера да използва "последната си възможност" да напусне властта без насилие и да се избегне "гражданска война".

"Трябва да избегнем конфронтациите. В Армения цари братска атмосфера", каза пък Пашинян на шествието днес.

Арменският премиер от няколко седмици е под натиск от опозицията да подаде оставка заради военното поражение на Армения срещу Азербайджан през есента на 2020 г. в конфликта за Нагорни Карабах.

Последвайте канала на

Novini.bg
913 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
САМО ИСТИНАТА

2021.03.20 | 17:43

3
НИТО ЕДНА ПАРТИЯ НЕ ЗАЩИТАВА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ НЯКОИ ЗАЩИТАВАТ РУСКИТЕ НЯКОИ АМЕРИКАНСКИТЕ НЯКОЙ БЕЛГИЙСКИТЕ НАПРИМЕР С.ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА МНОГО ПЪТИ СА КАЗВАЛИ ЧЕ ПОДКРЕПЯТ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ВЪВЕДАТ ЗАКОНИ КОЙТО ДА РАЗРЕШАТ ДЖЕНДЪРИТЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ПОД ПРЕДЛОГ ЧЕ ЗАЩИТАВАТ ПРАВАТА НА ЖЕНИТЕ ЗА ДА МОЖЕ И ВАШИТЕ ДЕЦА ДА ИМАТ ЗАКОННОТО ПРАВО ДА СТАНАТ КАТО ДЕТЕТО НА БРАД ПИТ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ И ПОСЛЕ ЩЕ СЪЖАЛЯВАТЕ МНОГО ПОВЯРВАТЕ МИ НЕ ВИ ЛЪЖА ТЕ МРАЗЯТ ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ
един

2021.02.25 | 15:57

2
един вид пашинян е техен човек. отстъпи им алцех
Нищоправец

2021.02.25 | 15:56

1
Че, кой ви иска мнението?

Добави коментар

Водещи новини