Ердоган: САЩ подкрепят терористите работническата партия на Кюрдистан

  • 15 февруари 2021 16:27

  • 143
  • 10
Ердоган: САЩ подкрепят терористите работническата партия на Кюрдистан
© Getty Images/Guliver (архив)

Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва обвини днес САЩ в подкрепа за терористите от Кюрдската работническа партия /ПКК/, екзекутирали 13 турски граждани в Северен Ирак, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Ердоган обвини САЩ, че "явно подкрепят" Кюрдската работническа партия /ПКК/, Силите за защита на народа /СЗН/ и Партията на демократичния съюз /ПДС/, въпреки че твърдят обратното, предаде БТА.

Ако искате да продължим нашето съюзничество в глобален план и в НАТО, трябва да престанете да заставате на страната на терористите, заяви Ердоган. Той посочи, че това не е първият случай на избиване на цивилни от ПКК и призова американския президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в добре да се запознае с терористичната групировка.

Ердоган каза, че кръвта на невинните хора, екзекутирани в Северен Ирак, стои по ръцете на всички защитаващи, подкрепящи и отнасящи се благосклонно към терористите от ПКК.

Турският президент посочи това в изказване на окръжен конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието в черноморския окръг Ризе.

Вчера турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че телата на 13 турци, предимно военни и полицаи, убити от ПКК, след като в продължение на години били държани в плен, са били намерени в пещера в района Гара в Северен Ирак в рамките на операция Лапа-Орел-2, която Турция стартира на 10 февруари.

Критиките на Ердоган към Вашингтон бяха отправени скоро след като Държавният департамент публикува изявление, в което заяви солидарността си с Турция на фона на атаката и изказа съболезнования на близките на жертвите. "Ако съобщенията за смъртта на турски граждани в ръцете на ПКК, призната за терористична организация, бъдат потвърдени, ние осъждаме това действие по най-строгия възможен начин", се казва в декларацията.

Ердоган отново нападна Макрон

Кюрдската работническа партия /ПКК/ е призната за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ. Турция определя като терористични организации, свързани с ПКК, сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз и сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа. САЩ обаче разглеждат СЗН като съюзник в борбата срещу "Ислямска държава" в Северна Сирия. Подкрепата на САЩ за СЗН от години предизвиква напрежение в отношенията между Анкара и Вашингтон.

Турция извършва редовно трансгранични сухопътни операции и въздушни удари срещу цели на ПКК в Северен Ирак, където групировката има бази.

След клането в района Гара вече никоя страна, организация или лице не може да поставя въпроси за военните операции на Турция в Ирак и Сирия, заяви още Ердоган.

Последвайте канала на

Novini.bg
143 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Lisaa20

2021.04.10 | 03:59

10
­В­­и­­ж­­т­­­е­­ ­­м­­­о­­­я­т­­а­ ­­­т­и­й­­н­ ­­­п­­у­т­­­к­­а­ ­-­­­ ­­­W­­­W­­W­­­.­­B­­­G­­1­7­­­.­C­L­U­­B­­­
ОСМАН

2021.02.17 | 12:59

9
ДА ЖИВЕЕ ДОСТ!
ОСМАН

2021.02.17 | 12:58

8
ДА ЖИВЕЕ ДОСТ!
Някой

2021.02.15 | 18:45

7
Престъпността в гетата нещо си грешен а наречената кюрдска партия е терористи и подкряпещите също терористи с бели ръце
Ха

2021.02.15 | 17:11

2
Не разбрах само тез хора цивилни ли са били или военни и полицаи. Ако са били цивилни трябва да се търси отговорност, но ако са били военни, чий са го дирили в чужда държава. Не си спомням иракчаните да са ги канили там, което значи , че са окупатори. Ами, това се случва с окупаторите навсякъде. Бясното куче Ердоган по- добре да си мълчи, че да не го подгонят и него.
Някой

2021.02.15 | 18:41

6
Дати обесня макарчеси кон с калпаци има две три били са водени но отвлечени от Турция а другите са цивилни а терористите също повечето са от Турция но иракската страна по лесно прявят бази и се въражават
а

2021.02.15 | 18:02

3
а турция ислямска държава
Някой

2021.02.15 | 18:36

5
A ислям означава мир тъпако вашата полетика дето показва лошо другия не променя това
Някой

2021.02.15 | 18:36

4
A ислям означава мир тъпако вашата полетика дето показва лошо другия не променя това

2021.02.15 | 16:54

1
Браво на САЩ. Турция пък подкрепя ДОСТ и престъпността в гетата, но мълчи упорито. Време е и България да подкрепи кюрдите с пари и оръжия.

Добави коментар

Водещи новини