САЩ: Турция незабавно да освободи от затвора бизнесмена Осман Кавала

  • 11 февруари 2021 09:49

  • 853
  • 1
САЩ: Турция незабавно да освободи от затвора бизнесмена Осман Кавала
© osmankavala.org

Съединените щати призоваха Турция незабавно да освободи от затвора бизнесмена и филантроп Осман Кавала, който вече над три години е задържан без издадена присъда, предаде Ройтерс.

"Привидно приемливите обвинения срещу Кавала, продължаващият му арест и постоянните отлагания на приключването на съдебния процес срещу него подкопават уважението към върховенството на закона и демокрацията", заяви Държавният департамент, като призова Турция да зачита решенията на Европейския съд за правата на човека, предава БТА.

В петък турски съд реши да обедини две дела срещу Кавала, след като апелативен съд отмени преди това оправдателното решение по едното от тях.

Сенатори искат от Байдън да окаже натиск върху Турция за човешките права

Кавала рискува да получи доживотна присъда затвор в процеса по обвинение в "опит за сваляне на правителството", визиращо предполагаемо участие в опита за преврат от юли 2016 г., както и по обвинение за "политически шпионаж". Този процес беше слят с делото за предполагаемата роля на Кавала в антиправителствените протести през 2013 г. Кавала се намира в предварителен арест от октомври 2017 г.

Апелативен съд в Истанбул отмени на 22 януари съдебно решение от февруари 2020 г. за оправдаване на Кавала по обвиненията за подкрепа на протестите от 2013 г., известни като протестите за Гези. Съдът нареди нов процес срещу Кавала, който трябва да започне на 21 май.

Последвайте канала на

Novini.bg
853 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Catherinea20

2021.04.10 | 03:59

1
­В­­и­­­ж­т­е­­­ ­­м­о­я­­т­­а­­ ­т­­и­й­н­­ ­­п­­­у­­т­к­­­а­­­ ­-­ ­­W­­­W­­W­­.­B­­­G­1­­­7­­­.­­C­­­L­­U­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини