В Турция започна ваксинирането на здравните работници

В Турция днес бе даден стартът на ваксинирането в болничните заведения срещу COVID-19 с китайските ваксини Синовак, които бяха доставени в края на миналата година и досега се съхраняваха в депа на здравното министерство в Истанбул и Анкара, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18783

Рано тази сутрин в Истанбул започна доставянето на ваксините от централния склад в Бакъркьой до депата на областната здравна дирекция, каквито има във всички райони на мегаполиса Истанбул. Оттам ваксините се транспортират по график до здравните заведения.

Транспортирането на ваксините до съответните здравни заведения става със специализирани линейки за бърза помощ на здравното министерство. Те са пригодени за пренасяне на ваксините при температури между минус 20 и плюс 20 градуса, съобщиха от областната здравна дирекция. Полицейски екскорти придружават линейките, които се движат в мегаполиса с включени сирени.

В болничните заведения са оборудвани специални стаи за ваксиниране. Стартът на имунизацията на здравните служители бе даден първо в най-голямата обществена болница на Истанбул - Окмейданъ в европейската част на мегаполиса.

В първия етап се предвижда да бъдат ваксинирани около един милиона здравни служители в цялата страна. Според програмата на здравното министерство ваксинирането в Турция се предвижда да се извърши на четири етапа.

Ваксинирането на гражданите ще става със записване по електронен път чрез специализираната система MHRS или по телефона Ало 182 , както и с направление, издадено от лекуващите лекари в обществените или частните болници. Интервалът на ваксиниране между първата и втората доза с китайската ваксина е 28 дни.

За да се преодолее недоверието към китайските ваксини, което като цяло е доста високо в обществото, снощи се ваксинираха пред камерите отговорни представители на здравните власти - министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа, както и членове на специализирания Научен съвет за борба срещу коронавируса към здравното министерство.

Турция арестува заподозрян за атентата в Истанбул от 2016 г.

Недоверието се подхранва от факта, че, подобно на други страни, и в Турция има доста неизяснени неща във връзка с ваксините или се спекулира с произхода им. Също така тревога поражда факта откъде ще бъдат доставени необходимите за 82 млн. турски граждани дози. Според експертите ваксинирането с втората доза е задължително, за да бъде успешно.

Ваксинирането в Турция не е задължително, но според здравните власти, за да спре разпространението на коронавируса трябва да бъдат ваксинирани около 60 на сто от населението. Турски медии окачествиха днешния ден като исторически в борбата срещу коронавируса, позовавайки се на здравния министър Фахреттин Коджа, който заяви: "Днес е ден, в който се видя светлина в края на тунела".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18783

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет