Мерки спрямо неваксинираните срещу COVID-19 предлагат в Турция

  • 06 януари 2021 09:59

  • 5951
  • 7
Мерки спрямо неваксинираните срещу COVID-19 предлагат в Турция
© Getty Images/Guliver

Мерки спрямо онези, които не желаят да се ваксинират, предлагат в Турция, където правителството обяви, че ваксинирането срещу Ковид-19 ще бъде доброволно, пише в. "Тюркийе". 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Експерти оценяват, че ваксините са единственият изход от епидемията, и са изпратили на здравното министерство на страната предложения, включващи и лишаване от някои публични услуги на онези, които отказват ваксинация.

Ердоган обеща турска COVID ваксина до края на април

Турция поръча китайската ваксина Синовак, а първата пратка пристигна в края на декември. В момента страната провежда собствени изпитания на препарата, преди да премине към ваксинацията - най-рано на 13-14 януари, пише още "Тюркийе".

С първите три милиона дози се очаква да бъдат ваксинирани 3 милиона души, а от последващата пратка от Китай ще бъдат отделени съответните дози за втория прием на тези лица, а останалите дози ще бъдат разпределени за други групи. Втората доза ще се прилага 28 дни след първата, пояснява още вестникът.

В изпратените до здравното министерство предложения на експерти се предлага отказът от ваксинация да се отразява в специалния код HES, който се изисква при пътувания, посещения в учреждения и пр. с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. Кодът съдържа и информация за здравния статут на съответното лице по отношение на Ковид-19 - за евентуални направени тестове, преболедуване и пр.

На дневен ред е дори отказване на услуги от държавни институции на гражданите, които не са се ваксинирали, пише още изданието, цитирано от БТА.

"Нормализацията ще дойде с ваксината", гласи заглавието по темата на в. "Акшам".

Спадът в новите случаи засили очакванията за облекчаване на ограниченията. Специалистите обаче предупреждават, че не трябва да има отпускане, а да се изчака завършването на процеса по ваксинация, пише изданието.

Пристигна първата пратка от китайската ваксина в Турция

Проф. Атеш Кая е на мнение, че ваксината представлява "златният ключ" към контролираната нормализация. Според проф. Неджми Илхан е преждевременно да се говори за нормализиране на живота, преди да е създаден групов имунитет на 65-70 процента от населението. Проф. Левент Яманел пък е на мнение, че спадът в случаите на новозаразените дава надежди за постепенно отваряне на училища и заведения, но "на този етап не трябва да има отпускане", пише още "Акшам".

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
5951 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
това

2021.01.06 | 12:46

6
това е като доброволното влизане в ткзс-то. не е задължително, но като те обявят за враг на народа и те потрошат от бой или изчезнеш безследно и на жена ти не и продават хляб на магазина и няма работа. а децата ти ги плют по улиците и ги наричат деца на народни врагове и не им дават да учат.
Emel Mutlu

2021.01.06 | 21:56

7
точно така!!!
анонимен

2021.01.06 | 10:44

2
Едва ли ще е само в Турция. Незадължително/доброволно , ама - неваксинираните ще бъдат третирани по друг начин. Какъв - ще видим. Който не протестира сега, след време ще бъде принудително ваксиниран като добитък.
Ами

2021.01.06 | 12:19

5
коментирайте в този дух,те сатанистите само това чакат!

2021.01.06 | 11:40

3
Скоро и по цял свят доброволно ваксе или наказание.
Е..и

2021.01.06 | 12:18

4
Ще си живеят щастливо и спокойно, защото щастието е в малките неща,които не всеки може да види и усети.И никога няма да знаят къде си точно!Никой няма право да разпространява информация за здравословното ти състояние,независимо за какво иде реч!Ще видите как после ще си плати за всички изверги върху хората!
Следва:

2021.01.06 | 10:10

1
пишман-"демократите" като един ще подкрепят Ердоган, когото доскоро наричаха "диктатор".

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини