В Сърбия днес започва ваксинирането на медицинските лица

  • 05 януари 2021 09:23

  • 302
  • 0
В Сърбия днес започва ваксинирането на медицинските лица
© Getty Images/Guliver (архив)

В Сърбия днес започва ваксинирането на медицинските лица, а до края на месеца в страната ще пристигнат половин милион дози от руската ваксина "Спутник V", съобщава вестник "Новости".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

До края на януари се очакват още пратки китайска ваксина и ваксината на Астра Зенека и Оксфорд. С това общият брой на дозите от четири ваксини от различни производители, включително пристигналите вчера 19 500 броя ваксини на Пфайзер/Бионтех, този месец достигна един милион броя, пише вестникът, предаде БТА.

Руската ваксина срещу COVID-19 пристига в Сърбия до края на годината

И в Сърбия ваксините са безплатни, а имунизирането - доброволно.

Епидемиологът д-р Предраг Кон посочи, че за справяне с епидемията имунитет трябва да придобият 80 процента от хората, което за Сърбия означава, че трябва да се ваксинират около 3,5 милиона души, освен преболедувалите Ковид-19. Колебанията дали да се ваксинирате е най-лошото, което може да се случи, смята Кон.

Държавният секретар по здравеопазването Мирсад Джерлек каза, че тази седмица ще се извършва ваксинация всеки ден с изключение на Коледа /която в Сърбия се празнува на 7 януари/. Планираме до края на седмицата да ваксинираме около 11 000 души, каза Джерлек, цитиран от в. "Данас".

Вучич може да предпочете китайската ваксина

Президентът Александър Вучич ще бъде в Хилендарския манастир на Света гора на Бъдни вечер и на Коледа, научава още "Новости". Това ще бъде първото официално посещение на сръбски президент в Хилендарския магазин за изминалите две десетилетия. Предишният президент Томислав Николич бе няколко пъти по време на мандата си на Света гора, но на частни посещения.

Вучич изрази надежда, че по време на председателството си на ЕС Португалия ще постави акцент върху разширяването на съюза към Западните Балкани, пише вестник "Данас".

В Сърбия пристигат първите ваксини на Pfizer

На среща с посланика на Португалия в Белград вчера Вучич подчерта, че Сърбия държи на европейския си път и е посветена на реформите и сътрудничеството с европейските институции.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
302 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини