Три хиляди нелегални мигранти живеят без подслон в Босна и Херцеговина

28 декември 2020 14:21

Три хиляди нелегални мигранти живеят без подслон в Босна и Херцеговина
© Gettyimages
625 2

Най-малко 3000 мигранти в Босна и Херцеговина живеят на открито при зимни условия, което може да бъде определено като хуманитарна катастрофа, предупреди днес ръководителят на мисията на Международната организация по миграцията /МОМ/ в страната Петер ван дер Ауверарт, цитиран от агенция Хина.

Той каза, че след пожара и временното затваряне на мигрантския център Липа край Бихач миналата седмица около 1000 мигранти, които са били настанени там, са оставени без подслон, а други 1500 или 2000 спят в горите, в изоставени сгради или в импровизирани палаткови лагери край Бихач и Велика Кладуша.

"Ние сме в разгара на хуманитарна катастрофа", каза Ван дер Ауверарт за босненската телевизия Ен1.

Той потвърди, че МОМ има необходимите ресурси за създаване на нов приемен център, но има проблеми с неговото местоположение. Босненският Съвет на министрите по-рано се е съгласил село Липа да се превърне в постоянен приемен център за мигранти, но за да стане това, трябва да се опразни съществуващия в момента палатков лагер в селото и да се построи нов лагер с контейнери и с необходимата инфраструктура.
Местните власти в Бихач не са позволили мигрантите от Липа да бъдат временно настанени в бившия лагер Бира в града и сега те обикалят наоколо, без да знаят къде да отидат.

Ван дер Ауверарт каза, че ситуацията в момента е породила допълнителен натиск по границите с Хърватия и Сърбия, накъдето са се запътили голяма част от останалите без подслон мигранти с надеждата да прекарат зимата при по-добри условия.

Според МОМ в момента има около 8000 нелегални мигранти в Босна и Херцеговина, а повечето от тях са съсредоточени в Унско-Сански кантон и край Сараево, където има два мигрантски лагера, предаде БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 259
Всичко по темата:
Мигрантска криза 259
Novini.bg
625 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар

2020.12.28 | 17:16

2
Да си идат У катуна,никой не ги е калесал с бъклица
kato

2020.12.28 | 17:10

1
като не им харесва да е прибират кой от където е.

Добави коментар

Водещи новини