Мая Санду встъпи в длъжност като президент на Молдова

24 декември 2020 13:50

Мая Санду встъпи в длъжност като президент на Молдова
© Getty (архив)
701 2

Мая Санду встъпи в длъжност като президент на Молдова. Тя положи клетва на излъчвана по телевизията тържествена церемония в присъствието на депутатите от парламента, членовете на Конституционния съд и на чуждестранни дипломати, предаде ТАСС.

"Заклевам се да дам всичките си сили и способности за благоденствието на Република Молдова, да спазвам конституцията и законите на страната, да защитавам демокрацията, основните човешки права и свободи, суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на Молдова", заяви тя.

В реч на церемонията Санду настоя за свикването на предсрочни парламентарни избори, без да се съставя временно правителство след оставката на кабинета на Йон Кику.

Молдовското правителство подаде оставка след президентските избори

"Предсрочните избори са единствената възможност за обновяване на законодателния орган и намиране на изход от застоя. В действащия парламент няма 51 депутати, поддържащи народното правителство. Други варианти няма", каза тя.

Досегашният президент Игор Додон и депутатите от подкрепящата го Партия на социалистите не присъстваха на церемонията. По-рано Додон каза, че по протокол не е длъжен да участва в нея, при положение че единствената му роля би била на зрител.

"Ще очаквам Мая Санду в сградата на президентството с букет цветя. Поздравявам я, ще изпълним необходимите процедури по предаване на пълномощията. Желая й успех и ще кажа, че съм на разположение, когато ѝ е нужна консултация", каза Додон. Той припомни, че в течение на мандата си неведнъж се е консултирал по важни въпроси с бившите президенти Петру Лучински и Мирча Снегур.

 

701 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
тая

2020.12.24 | 16:27

1
тая джофра я е срам да каже, че майка и рускиня.

2020.12.24 | 17:23

2
А теб те е срам да кажеш, че майка ти е джофра!

Добави коментар

Водещи новини