Косово затегна мерките срещу коронавируса

  • 23 декември 2020 15:10

  • 356
  • 0
Косово затегна мерките срещу коронавируса
© Getty Images/Guliver

В Косово от днес влизат в сила нови мерки срещу коронавируса, включващи полицейски час от 20.00 до 5.00 часа, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Всички магазини, търговски центрове, хотели, ресторанти и барове могат да работят в периода от 6 до 10 ч. сутринта и от 16 до 19 ч. следобед. 

Всички, които влизат на територията на Косово, включително и тези, които имат постоянно жителство там, трябва да представят негативен PCR тест, направен преди не повече от 72 часа, а чужденците, които минават транзитно през Косово, могат да влязат без тест, при условие, че ще прекарат на косовска територия не повече от 5 часа, ако пътуват с автобус или автомобил, или до 3 часа, ако пътуват със самолет.

Според новите правила работниците с хронични болести, бременните и кърмачките могат да работят от дома си, а дистанционната работа се препоръчва и за всички други, чиято работа позволява това.

Забранено е организирането на празненства до края на годината, събиране на повече от 4 души на обществено място и организиране на сватби и празнувания на рождени дни, а училищната ваканция е продължена до 18 януари.

Конституционният съд на Косово определи за незаконно сегашното правителство на страната

Новите правила предвиждат и разделяне на общините на три категории - с нисък, среден и висок риск от коронавирус - в зависимост от броя на заразените на 100 000 души от населението.

Музеите, театрите, библиотеките, галериите, кината, културните центрове могат да работят най-късно до 20 ч., при условие, че използват само 30 процента от капацитета си.

Мерките важат за неопределен период.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
356 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини