Осъдиха бивш главен редактор на турски вестник на над 27 години затвор

  • 23 декември 2020 14:30

  • 589
  • 1
Осъдиха бивш главен редактор на турски вестник на над 27 години затвор
© Getty (архив)

Бившият главен редактор на един от водещите вестници в Турция "Джумхуриет" Джан Дюндар е бил осъден на 27 години и шест месеца затвор, предаде ТАСС.

Магистратите от Анкара са признали ексръководителя на медията за виновен по две обвинения. За това, че той е получил данни, представляващи държавна тайна, журналистът е получил 18 години и девет месеца лишаване от свобода. Дюндар е бил признат за виновен и в членство в така наречената терористична организация на Фетуллах Гюлен и заради това е бил осъден на осем години и девет месеца затвор.

Бившият главен редактор не е присъствал в залата, защото преди няколко години се е преселил в Германия. Анкара нееднократно е изпращала искане до Берлин Дундар да бъде върнат в родината си, но е получавала отказ.

Обявиха турския журналист Джан Дюндар за беглец

 

"Джумхуриет" през 2015 г. е публикувал статии как сътрудници на разузнавателната служба на Турция са подкрепяли терористи в Сирия. Във връзка с това той през ноември същата година е бил задържан. През февруари 2016 г. Дюндар е бил пуснат при условие, че няма да напуска страната. Три месеца по-късно срещу журналиста е бил извършен опит за убийство и малко след това той е избягал във Федералната република.

Дюндар (роден през 1956 г.) е бил главен редактор на "Джумхуриет" от 2015 до 2016 г.

"Джумхуриет" е бил създаден през 1924 г. Вестникът  е смятан за едно от най-старите периодични издания в страната. Въпреки натиска от страна на правителството особено след пуча от юли 2016 г., редакционната политика на медията е останала непроменена. Вестникът е продължил да се позиционира като лявоцентристки и светски настроен (в противовес на провежданата от управляващата Партия на справедливостта и развитието проислямска политика).

Да припомним, Анкара е обвинила живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетуллах Гюлен, че е организирал опита за преврат в нощта на 15 срещу 16 юли 2016 г. Свещенослужителят е опровергал твърденията на Турция и обвинил Реджеп Ердоган в инсценировка на кървавите събития, отнели живота на стотици хора.
 

Последвайте канала на

589 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.12.23 | 14:58

1
Твърдението " невинен, до доказването на противното" не важи щом си журналист в незападна страна. Просто отиваш и си живееш живота я в САЩ я в Германия или Англия. Но интересното е,ако журналист от тези страни беше обвинен и получил присъда по такива обвинения дали щеше още да е жив?

Добави коментар

Водещи новини