Израел ще обучава пилоти на гръцките ВВС

  • 23 декември 2020 12:53

  • 476
  • 2
Израел ще обучава пилоти на гръцките ВВС
© Getty (архив)

Израел ще обучава пилоти от нашите военновъздушни сили, това е казал гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос, написа атинският в. Катемерини.


Ръководителят на силовото ведомство днес е заявил, че правителствата на двете страни са постигнали споразумение за преустройството на летището в град Каламата (в южната част на членка на Европейския съюз и НАТО) в център за подготовка на военни летци. Договореността е била сключена след петмесечни преговори.

Както посочи изданието, предложението на еврейската държава е било по-добро от това на Канада. Гърция се е задължила да плати на Израел сумата от 1,365 милиарда евро за 22-годишен период.

Новината за стратегическото споразумение е дошла на фона на поредния инцидент във въздушното пространство на Гърция. Днес военни самолети на Атина са били вдигнати  заради това, че части на турските ВВС са прелетели над малкия остров в Егейско море Атропофаги (до турския бряг).

Катемерини допълни, че в сряда се е очаквало гръцкият президент Катерина Сакеропулу да посети островчето и да разговаря с единствения му жител Ринио Кацотурки.

Гърция и Израел от години са установили тясно сътрудничество във военната област. Така например, двете страни през май 2020 г. са подписали споразумение за доставка на произведени в близкоизточната държава дронове.

Турция е била първата мюсюлманска държава, признала Израел (март 1949 г.). Въпреки че двете страни са установили дипломатически отношения, между тях имат съществени противоречия. Анкара особено през последните десетина години е засилила обвиненията към еврейската държава в преследване  на мюсюлманите в Палестина.

Преди около две години правителството на Бенямин Нетаняху от своя страна е обвинило Реджеп Ердоган в подкрепа на терористичната палестинска групировка ХАМАС.

ХАМАС удрял Израел от Турция?

Последвайте канала на

476 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.12.23 | 13:55

2
Пилотите на Гърция и Израел са на едно ниво, няма какво да ги обучават.

2020.12.23 | 13:29

1
Неее... отношенията се развалиха след нападението на " Mavi Marmara" Турски кораб доставящ помощи на палестинците в ивицата газа. Бяха убити и ранени десетки турски моряка А колкото до Гърците и тяхното превъоражаване в опита им да се мерят с Турската армия следната поговорка е много подходяща: Видяла жабата че подковават коня и тя вдигнала крак.... :)

Добави коментар

Водещи новини