Мигрантският поток от Турция към Гърция е намалял

  • 03 декември 2020 16:21

  • 442
  • 0
Мигрантският поток от Турция към Гърция е намалял
© Getty Images/Guliver (архив)

Потокът от нелегални мигранти от Турция към пет гръцки острова в Егейско море е намалял от 54 306 до 4344 в периода март-ноември 2020 г. в сравнение със същия период на предишната година, съобщи днес гръцкият правителствен говорител Стелиос Пецас, цитиран от ТАСС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

По думите му данните потвърждават, че "имиджът на Гърция на страна, приемаща големи потоци нелегални мигранти, кардинално се променя".

Пецас посочи също, че през октомври броят на мигрантите е намалял от 9568 до 112 в сравнение със същия месец на предишната година. Като цяло в страната, включвайки и преминаването на мигранти и бежнаци през сухопътната гръцко-турска граница в района на река Еврос /Марица/, за периода януари-ноември мигрантският поток е намалял от 70 684 души през 2019 г. до 14 904 души през 2020 г., отбеляза говорителят.

Пецас подчерта, че рязкото намаляване на мигрантските потоци едновременно със значителното им увеличение в други страни свидетелства, че в Гърция "се предприемат системни усилия и има структурирана стратегия". "Нашите морски граници много ефективно се охраняват от бреговата охрана, а сухопътните граници - от армията и гръцката полиция, при абсолютно зачитане на международното право и европейските ценности. Ускоряват се процесите на разглеждане на заявления за предоставяне на убежище. Води се системна борба със схемите за трафик на хора", изтъкна говорителят. Той посочи, че сега правителството планира следващата фаза от националната стратегия за 2020-2021 г. за ефективно разтоварване от нелегални мигранти на островите, а също и на континенталната част.

Испания, Гърция, Италия и Малта призоваха ЕС за повече солидарност по въпроса за имиграцията

Пецас заяви, че тази реалност е отразена в неотдавнашния отчет на Агенцията на ЕС за контрол на външните граници /Фронтекс/, в който се посочва значително намаляване на мигрантските потоци в Гърция на фона на значително увеличение по коридора в Централното Средиземноморие през Италия, както и значително увеличение на потоците в района на Западните Балкани, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
442 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини