Сърбия приема нови мерки за борба с разпространението на коронавируса

Сръбското правителство ще приеме на заседанието си утре нови мерки в борбата против коронавируса, които предвиждат намаляване на работното време до 17 часа на заведенията за хранене и затварянето им през уикенда, съобщават сръбските медии, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18749

Правителството прие предложението на медицинската част на Кризисния щаб, което обхваща намаляване на работното време до 17 часа на ресторанти, кафенета, барове, клубове, търговски центрове, игрални зали. Няма да бъде разрешена работата им през уикенда, от петък в 17 часа до 5 часа в понеделник. Това се отнася и за фризьорските и козметичните салони, фитнес центровете, спортните зали, спа центровете и басейните.

Извънредно положение в сръбския град Нови Сад заради COVID-19

Очаква се тези предложения да бъдат приети в четвъртък и да влязат в сила на следващия ден.

Аптеките, бензиностанциите и фирмите за доставка на храна ще могат да работят без ограничения, а магазините за хранителни стоки могат да работят до 21 часа и през уикенда.

Театрите и кината също ще могат да работят до 17 часа, както и през уикенда.

Пазарите ще могат да работят както обикновено през работните дни, а през уикенда - до 15 часа.

Сърбия ще прави лабораторни тестове на руската ваксина срещу COVID-19

Новите мерки се налагат поради факта, че броят на новозаразените в Сърбия нарасна вчера до 7999 души и починаха 48 души. Хоспитализирани са 7499 пациенти, 269 от които са на респиратори.

Министърът на просветата Бранко Ружич съобщи, че с коронавирус са заразени 126 деца в предучилищна възраст, 2321 ученици в основните училища и 2151 в средните училища, съобщава вестник "Данас". Заразени са и 1357 работещи в предучилищните заведения, 2882 в основните училища и 1164 в средните училища, съобщи министърът и допълни, че няма основания за предизвикване на психоза. Ружич добави също, че преминаването на онлайн обучение е станало "напълно нормално".

Вучич: Сърбия се приближава към катастрофален сценарий относно COVID-19

Окръг Пирот вчера отбеляза най-тежкия си ден от началото на пандемията - с 99 новозаразени, съобщава вестник "Новости". Най-много са заразените в град Пирот - 57, следват Бела Паланка с 18, Цариброд с 15 и Бабушница с девет новозаразени. Според местните органи за обществено здравеопазване обаче броят на заразените е седем до десет пъти по-голям от лабораторно потвърдените случаи. От началото на епидемията в окръга са регистрирани 1183 случая и 35 души са починали.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18749

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет