Турция започва ваксиниране на населението срещу COVID-19

  • 01 декември 2020 20:44

  • 8190
  • 2
Турция започва ваксиниране на населението срещу COVID-19
© gettyimages

Турският здравен министър Фахреттин Коджа заяви пред журналисти, че Турция планира да започне ваксиниране срещу коронавируса след 11 декември, като първоначално то ще обхване здравните работници, съобщи в. "Миллиет", цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Коджа уточни, че до седмица или 10 дни специализираният научен съвет за борба с коронавируса ще изработи ясна стратегия за процеса на ваксинация срещу COVID-19 и за това точно на кои групи ще бъде даден приоритет.

Турция с по-строги мерки в борбата с COVID-19 от днес

Министърът каза, че 50 милиона дози от китайската ваксина, за които Турция е подписала споразумение, ще бъдат доставени в страната през декември, януари и февруари. Той уточни, че Турция очаква да осигури през декември най-малко 10 милиона дози от ваксината, но най-вероятно осигурените дози ще бъдат 20 милиона. Други 20 милиона дози се очакват през януари и 10 милиона дози през февруари, посочи министърът и добави, че Анкара смята да увеличи тези бройки.

Коджа съобщи също, че Турция продължава активно преговорите за закупуване на ваксина с "Пфайзър" и "Бионтек". Той каза, че страната е готова да купи колкото бройки могат да ѝ предоставят до април, тъй като според предвижданията турска ваксина срещу коронавируса ще може да влезе в широка употреба от април нататък. Министърът добави, че освен това Турция води разговори с фирмите по света, които най-рано ще могат да получат разрешително за ваксините си.

Коджа каза, че турските здравни властите искат да пристъпят активно към ваксиниране на гражданите, като си поставят за цел този процес да започне най-рано през декември и януари.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
8190 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Турчин

2020.12.01 | 21:56

1
Не са глупави Турците .. китайска ваксина са купили.. а борисов Pfizer отровната ваксина на Бил Гейтс за умъртвяването още повече на Българският народ

2020.12.02 | 00:26

2
Китайските ваксини са най-добрите!!! Тогава защо китайците не ваксинират собственото население??? Джендърите ще отговарят: НЕ им е необходимо защото ККП са диктатура!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини