След 20 дни карантина Гърция все още не вижда края на епидемията

Двайсет дни след началото на националната карантина Гърция не вижда край на епидемията от коронавирус, а вчера правителството удължи до 7 декември строгите ограничения, които първоначално бяха обявени до 30 ноември, пишат гръцките вестници, цитирани от БТА. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18339

В Гърция вчера е извършено първото прехвърляне по въздуха на пациенти с Ковид-19 от Северна Гърция в Атика с транспортен самолет С-130, съобщава на първа страница ежедневникът "Катимерини". Транспортирането на пациентите се налага, защото в Северна Гърция ситуацията с пандемията е по-тежка. От регистрираните вчера 2018 нови случаи на коронавирус 562 са в Солун, докато в далеч по-многолюдната Атика са 408.

Гърция удължава националната карантина до 7 декември

Вестникът пише, че заради пандемията публичната администрация се намира в състояние на "полуваканция". Според "Катимерини" скоростта и ефективността никога не са били черта на гръцката администрация, но дистанционната работа, която някои държавни служители възприемат като платен отпуск, и мерките за избягване на струпването на хора са влошили ситуацията драматично. Голям проблем за гражданите е трудността да се свържат със службите по телефона, което е необходимо, за да си запазят час да бъдат обслужени. Големи закъснения се наблюдават в дейността на редица институции. Например комисията за регистрация на търговски марки на министерството на развитието и инвестициите се нуждае вече от осем месеца, за да обработи исканията на фирмите.

Гърция няма да отхлабва мерките, както беше предвидено

Според проучване на общественото мнение, извършено от социологическата агенция Пулс по поръчка на телевизия Скай и цитирано от "Катимерини", 64 процента от гърците заявяват, че ще се ваксинират срещу новия коноравирус, когато излезе ваксина. В друго проучване обаче, на "Метрон аналисис", публикувано в ежедневника "Та неа", едва 51 процента казват, че ще се ваксинират, а 41 процента - че няма да го направят.

Двойно по-малък оборот в сравнение с миналата година се очаква на днешния "Черен петък" в магазините в Гърция, пише икономическото издание "Нафтемборики". Според вестника първите оценки на поведението на купувачите в навечерието на "големия момент" са показали, че виртуалната витрина може да е привлекателна, но загубата на физическия канал за търговия не може да се компенсира от електронния. Според първоначалните оценки тази година оборотът на "Черния петък" ще е с около 50 процента по-нисък от миналогодишния.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18339

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.11.27 | 11:22
    Вярвам, че има вирус. Не вярвам на лъжите, които се тиражират в пресата и ТВ каналите!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет