Зоран Заев: Българите не са фашисти

  • 26 ноември 2020 10:05

  • 1744
  • 5
Зоран Заев: Българите не са фашисти
© Булфото (архив)

Българите не са фашисти, това е казал премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от сръбското радио Б92.

Министър-председателят в Скопие в медийна изява е коментирал отношенията между родината му и нашата страна. "Ние премахнахме повече от 20 пътни знака, на които пишеше "Български фашистки окупатори" и ние направихме това, защото българите не са фашисти. Те са наши приятели", е посочил той.

Заев: Не сме далеч от постигане на споразумение с България

По думите на Заев страната му в периода април 1941 – септември 1944 г. не е била окупирана от България. "Хората, изпратени от правителството в София, са били администратори. След преминаването на България на страната на Антихитлеристката коалиция българските военни са помогнали на партизаните да освободят от германците столицата Скопие и други градове в нашата родина. Този исторически факт още по-силно обединява нашите две страни", е подчертал премиерът.

Според лидера на правителството на югозападната ни съседка България и Северна Македония имат обща история. "Това, което ни разедини се нарича Югославия", категоричен е бил Заев.

Изказването на премиера е било посрещнато остро от страна на ВМРО-ДПМНЕ. Лидерът на основната опозиционна политическа сила Християн Мицкоски е определил думите на Заев като скандални. "Този човек отрича напълно борбата на македонците срещу окупационния режим по време на Втората световна война. Той ни лишава от свещеното право да се гордеем и помним подвига на хилядите хора, загинали в борбата срещу нацистите и техните помагачи. Премиерът с тези свои думи е сложил знак на равенство между героите и военните престъпници", е заявил политикът.

Валери Зайцев
1744 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Умната

2020.11.26 | 14:54

4
Трябва да бъде отдадено дължимото признание на Зоран Заев за добронамереността към съседните България, Гърция и Албания и за решимостта и замаха му да извади РМ от онаследената международна изолация ! Друг е въпросът, доколко той е искрен в намеренията му да изпълнява на дело декларираната готовност. Във всеки случай българското правителство е длъжно по примера на Гърция да защити без сантименти юридически безупречно интересите на нашия народ.
боковид до 2020

2020.11.26 | 17:48

5
България на комунистическо-агентурния кабинет на Мутрата му отдаде дължимото, като му спретна вето, с което му подкопа следващите избори. Благодарни сте като хиенки.

2020.11.26 | 13:40

3
Македания бе окупирана от Югославия с помощта на Сталин. Това е истината.В основата на сегашната омраза и фалшифициране на историята е Сърбия, а кой сти зад нея е ясно и без споменаване.

2020.11.26 | 11:34

2
А,сетила се мара......
българите

2020.11.26 | 11:08

1
българите са ваши сънародници. набийте си го в сърбизираните тикви

Добави коментар

Водещи новини