Нови мерки срещу разпространението на коронавируса в Сърбия от днес

"Народе, какво още трябва да се случи, за да разберем! 38 мъртви!", гласи челната страница на сръбския вестник "Курир" и напомня, че от днес в Сърбия са в сила нови мерки срещу разпространението на коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18378

Директорът на представителството на Световната здравна организация /СЗО/ в Сърбия Мариан Ивануша предупреди, че ще се стигне до там, животът в страната отново да бъде спрян заради влошената епидемиологична ситуация.

Сърбия пред затваряне?

Вчера отново бе постигнат черен рекорд - 38 души починаха от Ковид-19. Позитивни са били 5067 от 15 061 тествани, което означава, че всеки трети тестван е позитивен, припомня вестникът. В болници са 6329 пациенти, а на респиратори - 216 пациенти, предава БТА.

Ивануша посочи, че ако 95 процента от хората използват маски, държавата не би изпаднала в ситуация да трябва да спира животът. Това е проста и евтина мярка, но трябва да се спазва, каза той.

Имунологът и член на Кризисния щаб д-р Сърджа Янкович също посочи, че епидемиологичната ситуация е сериозна и е важно да се направи всичко възможно, за да се ограничи броят на заразените, пише още "Курир".

"Най-важно е да запазим здравните работници от заразяване, защото ще изпаднем в положение, дори да имаме болници, да няма кой да ни помогне, ако няма кой да работи в тях", предупреди той.

Новите мерки, които влизат в сила в Сърбия от днес, са опит ситуацията да се стабилизира и акцентът не е в това, че всичко се затваря след 18 часа, а в това гражданите да спазват мерките 24 часа. Първите резултати от мерките могат да се очакват от седмица до десет дни, но най-важно е носенето на маски, спазването на физическа дистанция и хората да не се събират, подчерта за пореден път той.

Сръбският патриарх почина вследствие на COVID-19

Правителството на Сърбия прие нови ограничения срещу пандемията от Ковид-19, сред които ограничаване на работата на развлекателни заведения. Всички кафенета, ресторанти, клубове и търговски центрове трябва да затварят в 18 часа. Гражданите са длъжни да носят маски на закрито и на открито, там, където контакти с хора са неизбежни. Забраняват се събиранията на повече от 5 души, всички служители, които могат да направят това, преминават на дистанционна работа, ограничава се броят на хората в обществения транспорт.

Заведенията и моловете в Сърбия затварят в 18.00 ч.

Въвежда се строг контрол за спазване на мерките за защита, изолация и карантиниране. Всички посочени мерки се въвеждат за 10 дни с възможност да бъдат продължени, като те влизат в сила от днес, 24 ноември.

Вестник "Новости" предупреждава, че от началото на пандемията се е увеличило домашното насилие и насилието срещу жените. Генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич заяви по повод Международния ден на борба срещу насилието над жени, който се отбелязва на утрешния ден, 25 ноември, че има много сигнали за сексуален тормоз, различни начини за проследяване на хора, изпращане на послания с неприлично съдържание, лъжи и различни форми на онлайн насилие. Тя посочи, че ограничителните мерки са голямо предизвикателство и част от тях трябва да станат ефикасни мерки за предотвратяване на насилието срещу жени.

Част от тези мерки са достъп до служби, осигуряващи безопасност, безплатно пътуване на жените до сигурни места или с помощта на някои аптеки да се даде възможност на жените да подават сигнали за насилие.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18378

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.11.24 | 10:13
    38 жертви и хората взимат мерки тука са над 100 а днес са над 180
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет