Сръбският патриарх почина вследствие на COVID-19

  • 20 ноември 2020 09:23

  • 1417
  • 0
Сръбският патриарх почина вследствие на COVID-19
© Getty (архив)

Сръбският патриарх Ириней е починал, предаде белградското радио Б92.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25112

Главата на Сръбската православна църква (СПЦ) си е отишъл тази сутрин вследствие на коронавирусната инфекция. Високопоставеният духовник е бил хоспитализиран във военна болница в Белград преди няколко дни, а вчера състоянието му се влошило и той е бил поставен на командно дишане.

Сръбският патриарх е на командно дишане заради COVID-19

Ириней, със светско име Мирослав Гаврилович, се е родил през 1930 г. в село Видова (в Централна Сърбия). Той е завършил духовната семинария в Призрен (сега в Косово) през 1951 г., Богословския факултет на Белградския университет и е защитил докторат по теология в Атинския университет.

Гаврилович се е замонашил и приел името Ириней през 1959 г. До избирането си през 2010 г. за водач на СПЦ той е бил преподавател и ректор на семинарията в Призрен, преподавател в манастира Острог (Черна гора) и епископ на източния сръбски град Ниш.

"За мен беше чест да познавам патриарх Ириней", това е заявил президентът на Сърбия Александър Вучич по повод кончината на водача на СПЦ. "Такива хора никога не си отиват", е допълнил държавния глава на балканската страна.

Съболезнования към овдовялата (както се нарича православна епархия, останала без водач) СПЦ са изразили вицепремиеът и министърът на културата Мая Гойкович, финансовият министър Синиша Мали, заместник-кметът на Белград Горан Весич, синът на последния крал на Югославия Петър Караджорджевич – Александър Караджорджевич, политически лидери и други официални лица.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
1417 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини