ЕС обсъжда преговорните рамки за Северна Македония и Албания

  • 17 ноември 2020 07:08

  • 1164
  • 1
ЕС обсъжда преговорните рамки за Северна Македония и Албания
© Pixabay

Държавите от Европейския съюз трябва да  решат дали одобряват предложените преговорни рамки за присъединяване на Северна Македония и Албания. Темата ще бъде сред обсъжданите на днешната среща на Съвета по общи въпроси, която ще се проведе онлайн.

Очаква се България да обяви вето на рамката за Скопие. 

В Северна Македония отсякоха: Няма да станем приятели с българите!

Макар вчера дипломатически източници да твърдяха, че все още има възможност преговорните рамки за Северна Македония и Албания да бъдат одобрени до края на годината, днес не се очаква пробив по българската позиция, предаде БНР.

Както е известно, страната ни настоява преди да даде зелена светлина, между нас и западната ни съседка да бъдат изяснени въпросите за общата ни история и  езика.

Европейски дипломати обаче настояват първата междуправителствена конференция да бъде свикана възможно най-бързо и допълват, че не се очертават пречки за одобряване на преговорната рамка за Албания. Те подчертават, че на срещата така или иначе не могат да се вземат решения, тъй като заседанието се провежда чрез видеоконференция.

Също днес ще бъдат оповестени специфичните препоръки към първите 5 страни членки по азбучен ред, сред които и България, по новия Механизъм за върховенството на закона.

Novini.bg
1164 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
баба

2020.11.17 | 09:43

1
баба меркел ще се обади на тиквата и той ще клекне. втори берлински конгрес.

Добави коментар

Водещи новини