Турция предаде боец на ИД на Босна

  • 23 октомври 2020 14:35

  • 348
  • 0
Турция предаде боец на ИД на Босна
© Getty (архив)

Турция е предала боец на "Ислямска държава" (ИД) на Босна и Херцеговина, предаде сръбското радио Б92.

Според информацията на Главната прокуратура в Сараево Яхия Вукович е пристигнал в родината днес си и се е очаквало той да застане пред правосъдието в бившата югославска република.

Роденият през 1999 г. в град Бихач (в Северозападна Босна) мъж е бил издирван заради обвинения в участие в терористична организация, военни престъпления и нелегално преминаване на границата.

Вукович е избягал от Босна и Херцеговина и през 2014 г. се е присъединил към "Фронт ан Нусра" (въоръжена групировка, смятана за клон на "Ал Кайда" в Сирия). Той е взел прякора Хатаб и по-късно е преминал в редовете на ИД.

За Хатаб се е предполагало, че е взел участие освен във военни действия срещу армията на Дамаск и други подразделения, биели се срещу радикалната мюсюлманска групировка, в убийства на мирни хора и други престъпления. Той е бил арестуван в Турция по искане на властите в Сараево.

Както посочи цитираната медия, освен Вукович в Сирия са се намирали двама негови братя и тяхната майка. Според белградското радио в близкоизточната страна е имало около 300 бойци на ИД, пристигнали от Босна и Херцеговина.

Над 1200 са бойците от "Ислямска държава", произхождащи от Западните Балкани

По непотвърдени данни загиналите в Сирия граждани на балканската страна са били около 50.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
348 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини