Продължава сагата с членството на Северна Македония в ЕС

ВМРО-ДПМНЕ не вярва, че България ще спре Северна Македония за ЕС. Това става ясно от интервю на бившия македонски премиер Любчо Георгиевски в интервю за "360 градуса". Вчера стана ясно, че се очаква той да посети страната ни, за да се намери обща точка между двете съседки след провала на комисията, която обсъждаше историята на Гоце Делчев.

"България мечтаеше македонски политик да каже, че Гоце Делчев е общ герой, а сега, когато това се случи, не приема и такава формулировка, заяви Георгиевски.

"Ако гледаме позициите на нашия премиер, на президента, Гоце Делчев е общ революционер на Македония и на България. Сега България не приема и това. Тук виждам суета у българските членове на комисията. Като че не искат да разберат, че допреди три години никой в Македония не смееше да каже, че Делчев е общ герой на България и на Македония. И аз не го казвах, защото щяха да ме разкъсат, казвал съм, че трябва да преразгледаме нащата позиция. Смятам, че дълго време мечта на българската политика беше македонски политици да кажат, че Делчев е общ герой. И сега, когато това е казано, те като че ли не разбират какво означава за един македонски политик да каже такова нещо", казва още той.

Ивайло Цветков - Нойзи: Не може ли Гоце да е македонец от български произход и да вървим напред?

Междувременно лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова лидерите на основните политически партии в Северна Македония да организират лидерска среща, на която да разговарят по всички съществени въпроси, като проблема с България, предстоящото преброяване, икономиката, образованието, съобщават македонските медии. Според него лидерската среща трябва да бъде свикана от председателите на партиите, а не от държавния глава, предаде БНР.

За коментара на външния министър Буяр Османи, че лидерът на ВМРО-ДПМНЕ спекулира и не е имало предложение от България за нов договор, подобен на Преспанския с Гърция, Мицкоски каза, че очаквал по-голяма политическа култура от външния министър, съобщава "Плусинфо".

"Призовавам лидерите на партиите на среща, да седнем и да разговаряме открито за проблемите с източния ни съсед. Не вярвам, че България ще блокира Македония и ги насърчавам да не го правят. И по-рано имах телефонна връзка с Османи, но а съжаление съм свикнал да чувам неверни неща от другата страна на линията. Много политици забравиха какво е чест, честност и дума. Като ВМРО-ДПМНЕ призоваваме лидерите на основните политически партии на лидерска среща, на която да разговаряме по всички съществени въпроси като проблема с България, преброяването, икономиката, за провала в образованието и да излезем заедно с решения", каза Мицкоски.

Никола Димитров: Или ще имаме общ успех, или общ провал

Той повтори, че остава на позицията си, че е разговаряно за нов договор с България, който подразбира промени в конституцията и допълни, че никой от българската страна досега не е е отрекъл това.

"Странно е, че никой от тяхна (българска) страна не е отрекъл това. А как стигнахме до това положение, е вече друг въпрос. Кои са политиците, които ни доведоха дотам днес да се страхуваме за нашата европейска перспектива. Това е въпрос, който заслужава открит разговор на лидерска среща и след този разговор да излезем и да предложим решение или да кажем най-сетне, че не можем да се разберем помежду си и тогава ще трябва да търсим друг път", каза Мицкоски.

Коментари

 1. 2020.10.21 | 15:04
  Не случайно този Кенеф се нарича Вулгария, нали така?
 2. 2020.10.18 | 09:47
  За пореден път България допуска сериозна грешка! Вместо да си гледа своите интереси тръгнала да помага на сульо и пульо. Вместо да запази неутралитет в двете световни войни тя тръгнала да помага на Германия срещу великите сили. Майко такива две големи грешки. После пък с руснаците комунизъм ще строят... майко мила няма такава държава, няма такъв народ. И не стигат тези големи, огромни, мега, хипер яки грешки ами сега и с Македония се занимават са й помагат да влезне в ЕС. Всичкото Мара втасала по типичен български маниер.
  1. 2020.10.19 | 20:07
   Ако не сме се били включили във войната на страната на Германия, сега южна Добруджа щеше да е румънска територия, а не наша, драги ми всезнайко
 3. 2020.10.18 | 21:42
  Част от потомците на мак мигранти в Бг винаги са работили за мак интереси в ущърб и за сметка на интересите на България. Такъв беше Димитров, такъв е и Станишев. Това са комунистите с мак корени - национални предатели. Под натиска на мак мигранти и мак организации за освобождение на мак земи, България води 3 войни.Заради тях и мак чукари загубихме Беломорска Тракия наша изконна българска земя. Те почти винаги са дърпали конците на правителствата ни. Време е да се осъзнаем. Вето за С Македония!
 4. 2020.10.18 | 10:18
  нека приемат македонците е ес и тогава ще видят колко много неща са македонски.какви люти битки са водили само за западна европа!
 5. 2020.10.18 | 09:42
  БОРИСОВ СЕ ПРОВАЛИ.
 6. 2020.10.18 | 09:06
  Северна Македония ще бъде приета в ЕС независимо от Българската позиция. Отделянето на македония от България е започнало от Освобождението със създаване ВМОРО и прочее организации които не споменават българското име
  1. 2020.10.18 | 09:41
   хаха нехаха, Германия ти го каза - България няма интерес да спира Северна Македония. Значи е решено. Европа няма да спре заради претенциите на 2-3 български тъпанара
  2. 2020.10.18 | 09:39
   хахаха. смешник
 7. 2020.10.18 | 08:50
  ако македонската кауза е да има преспанското споразумение с гърция а с българия да няма никакво такова а да се върви към бъдеща война или харизване на българска територия защото москва така е решила още 1878г да ви плюем и на македонската кауза и на руската кауза и на тъпото ленче учило в москва в момента троянски европейски кон на бъдеща братоубийствена война между македония и българия замислена от руснаците а те подпалиха много междусъседски войни само това могат да стрелят в гръб ТО И СТАЛИН ги стреляше в гръб по време на войната
  1. 2020.10.18 | 09:38
   правилно, руските винаги стрелят в гръб!
  2. 2020.10.18 | 09:03
   ГЛУПАК И ЛЪЖЕЦ
 8. 2020.10.18 | 09:37
  Държава основана след първата световна война 1912 година се опитва да скалъпи историята си за да могат да докажат, че имат права над тази същата история и да могат да придобият малко тежест. Македонските политици са клоуните на балканите.
 9. 2020.10.18 | 09:13
  Сега Google плаща $ 11570 до $ 12500 на месец за онлайн работа от вкъщи. Присъединих се към тази работа преди 2 месеца и спечелих $ 10588 през първия месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми се промени - напълно към по-добро! Вижте какво правя..... Smartlife3.com/
 10. 2020.10.18 | 09:03
  Москва няма нищо общо с българските смотани политици, Германия каза - Македония ще влезе в ЕС, България не бива да я спира.
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Избрано от Интернет