Никола Димитров: Или ще имаме общ успех, или общ провал

Северна Македония се готви за позитивен сценарий относно организирането на Междуправителствена конференция с ЕС, полагат се усилия и се предприемат дипломатически действия в тази посока, заяви днес вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония Никола Димитров, цитиран от "Независен весник".

Вицепремиерът не изключва възможността Междуправителствената конференция да не започне през декември поради съпротивата на България, но каза, че евентуалният неуспех няма да бъде само македонски, а ще бъде поражение и за европейската картина на България, но преди всичко за самата Европа и за основните й ценности, предава БТА.

"Не е изключено да няма Междуправителствена конференция до края на годината, но ако причината затова е македонският език, аз съм ОК с това", каза Димитров в отговор на журналистически въпрос на пресконференция в Секретариата по европейските въпроси.

Той подчерта, че се полагат дипломатически усилия да се намери изход от тази ситуация, но както каза, пространството за това не е неограничено.

Защо Северна Македония не може да се примири с България?

"Нашето право на самоопределение в 21 век и на този континент не може да бъде спорно и ако македонският език стане пречка за интеграцията в ЕС, прилагателното в думата ЕС ще стане спорно, защото не може да сте европейски и да се месите в правото на един народ да каже какъв е и на какъв език говори. По такъв начин не може и да се изгради истинско здраво приятелство, което да се базира на взаимно уважение", каза Димитров.

"Убеден съм, че всички страни членки и особено съседите осъзнават, че сме пред много прост избор - или ще имаме общ успех, или ще имаме общ провал, защото евентуалният неуспех няма да е само македонски, а ще бъде и поражение за европейската картина за съседна България, но преди всичко за самата Европа и основните й ценности. Ние се готвим за успешния, за победния сценарий", каза вицепремиерът Никола Димитров.

Коментари

 1. 2020.10.23 | 13:12
  със пълно право ни мразят. шиб.коминтерн начело с димитров-националния предател, са избивали тези българи защото не са искали да се пишат македонци. да исторически те са българи, но България трябва да направи тази отстъпка заради предателството което е извършила спрямо тях. когато друг ти е осиновил детето и друг го е отгледал то вече не е твое, не е с твоето самосъзнание и няма никакво значение, че е твоя кръв!
 2. 2020.10.17 | 21:09
  а моите циганета вечно познават едното вика ще вали другото нема да вали за да сте наследници на филип и александър македонски трябва да пишете и четете на гръцки като тях а иначе македония е територия населена с българи това го има във всички турски документи
 3. 2020.10.17 | 18:09
  Не искаме никаква северна македония никага неискама искаме оставката на борисов и целиа парламент на герб долу боклуци от герб и парламента всички в затвора
  1. 2020.10.17 | 19:47
   Ей , посерко , научи се да пишеш грамотно и тогава се изказвай !!!!!! СМЕШНИК !!!!!!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет