Турция разширява от днес кръга деца, които ще ходят на училище

  • 12 октомври 2020 09:52

  • 275
  • 0
Турция разширява от днес кръга деца, които ще ходят на училище
© Getty Images/Guliver

Присъственото обучение на учениците в училище се разширява в Турция от днес на фона на опасенията на родители и преподаватели, че предприетите мерки срещу коронавируса са недостатъчни, пише в. "Евренсел".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Същевременно безпокойства има и във връзка с дистанционното обучение, а родители споделят, че трябва да правят избор между децата си за това кое от тях да учи поради липсата на достатъчно техника в дома, посочва изданието. Учителски синдикати предупреждават, че отварянето на учебните заведения, без да са взети необходимите мерки, "не е правилно", а самите преподаватели са обезпокоени от рисковете на присъствения учебен процес.

В Турция са регистрирани 1629 нови случая на COVID-19

От днес започва вторият етап на присъственото обучение на учениците в Турция, съобщава и в. "Йени Ася". На място в училище занятия ще посещават учениците от началните училища, училищата в селата, учениците от 8 и 12 клас, от подготвителните класове в гимназиите и децата със специални образователни потребности, пише вестникът. Присъственото обучение за тези групи учащи ще бъде два дни в седмицата.

"Йеничаг" пояснява, че във всички предучилищни групи обучението занапред ще се провежда по пет пъти седмично, а заниманията ще са по шест на ден. Това ще са първите деца, чието обучение ще започне в присъствена форма при нормален режим.

Най-малките ученици първи започнаха да посещават учебните заведения в рамките на плана за поетапното им отваряне за учащите. Първолаците и децата от предучилищните групи прекрачиха училищния праг за пръв път на 21 септември. Занятията обаче досега се провеждаха по два пъти седмично. Преди това в Турция обучението беше само дистанционно, като учебната година започна на 31 август.

СЗО похвали Турция как се справя с COVID-пандемията

Министерството на образованието поясни, че и на втория етап от изпълнението на програмата за постепенно преминаване към присъствено обучение физическото присъствие в клас на учениците не е задължително. Родителите, които имат безпокойства за безопасността на децата си, може да предпочетат варианта на онлайн обучение, пише по темата и в. "Сабах".

Обявените по-рано мерки срещу разпространението на коронавируса остават в сила. Сред тях са задължително носене на маски и социална дистанция между учениците и учителите и забрана родителите да влизат на територията на училищата, допълва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
275 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини