Ердоган с важни послания за Нагорни Карабах, Средиземно море и Йерусалим

  • 02 октомври 2020 09:49

  • 1183
  • 4
Ердоган с важни послания за Нагорни Карабах, Средиземно море и Йерусалим
© Getty Images/Guliver

"Армения е престъпна държава" /в. "Акшам"/, "Без да приключи окупацията, няма да дойде мирът" /в. "Йени шафак"/, "Изтеглете се незабавно!" /в. "Милят"/, "Ясно послание от Ердоган: Сега е моментът за резултат" /"Анаюрт"/ - това са някои от заглавията в турския печат тази сутрин, който публикува акценти от ново изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за кризата в Нагорни Карабах и други актуални въпроси.

Ердоган говори на откриването на новата сесия на турския парламент. Той критикува поведението на т.нар. Минска тройка /Русия, САЩ и Франция/, която според него в продължение на 30 години си затваря очите пред проблема, а сега, когато Армения е притисната, призовава за прекратяване на огъня, пише "Йени шафак". 

Ердоган: Русия, Франция и САЩ спаха 30 години

"Пътят към траен мир минава през изтеглянето на Армения от окупираните азербайджански земи", заяви турският лидер.

Ердоган предупреди още, че "онези, които подкрепят злосторниците, ще отговарят пред съвестта на човечеството", пише по темата и "Йени акит", според който думите на президента визират не само действията на арменците в Нагорни Карабах, но и тези на Гърция и кипърските гърци в Източното Средиземноморие и на Израел в Палестина.

Франция обвини Турция, че изпраща сирийски наемници в Нагорни Карабах

"Йени акит" цитира още думите на Ердоган, че Турция с всички свои възможности и философията си за "две държави, един народ" стои зад своите азербайджански братя.

"Нека онези, които си затварят очите за продължаващата 30 години окупация от страна на Армения, да чуят добре: Време е за резултат", пише "Дирилиш постасъ". "Окупаторите трябва да се изтеглят от тези земи", цитира още вестникът думите на президента на Турция.

"Азерските ни братя копнеят за деня, когато ще се завърнат по своите земи", каза Ердоган и добави, че е обсъждал този въпрос както с президента на Франция Еманюел Макрон, така и с руския лидер Владимир Путин, но без резултат. "Сега обаче е времето за резултат. Азерските ни братя сами ще се погрижат за себе си", заяви Ердоган.

По отношение на ситуацията в Източно Средиземно море той изтъкна, че "Турция в никакъв случай не преследва сблъсък, напрежение и несправедливост в Средиземноморието".

"Нашето единствено желание е да бъде проявено уважение към правата на нашата страна. Наш приоритет е разрешаването на разногласията по справедлив начин", заяви той.

В изказването си турският президент засегна и израелско-палестинския въпрос, като каза, че за Турция "палестинският въпрос не е обикновен геополитически проблем", допълва БТА.

"В този град, който бяхме принудени да напуснем със сълзи на очи, все още има следи от османската съпротива. Ерусалим е наш град, град от нас", каза Ердоган.

Novini.bg
1183 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Лати

2020.10.02 | 14:33

4
Много се ерчи,ама не се знае до кога.
бай

2020.10.02 | 10:18

1
бай ердо сънува османската империя, а педалския съюз ще му строи заводи и ще му дава пазара си и кредити, за да става бай ердо още по силен и по силен. утре ще има претенции за земите до виена
там

2020.10.02 | 11:45

3
там само присъства

2020.10.02 | 11:05

2
тоя мюмюн,какво прави в Сирия,Ирак,Либия и Кипър????????????

Добави коментар

Водещи новини