Турция: Броим само пациенти със симптоми на COVID

Правителството на Турция не публикува пълния брой на установените за деня позитивни случаи на COVID-19, а само тези, които проявяват симптоми на болестта. Това съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13892

Същевременно министърът опроверга твърдението, че броят на случаите е 19 пъти по-висок от официалните данни, предаде агенция Ройтерс.

Официалният брой на случаите на COVID-19 в Турция започна да намалява през последните дни, след като нарастваше през последните няколко седмици. Политици и лекари изразиха съмнения относно правителствените данни, твърдейки че случаите на COVID-19 са много повече.

По време на седмична пресконференция Фахреттин Коджа каза, че броят на новите "пациенти", които той определи като тези, които имат симптоми, е по-важен от броя на новите "случаи", където са включени тези, които нямат симптоми на болестта.

"Не всички случаи са пациенти, защото има такива, които не проявяват симптоми изобщо, въпреки че техните тестове са излезли положителни. Те съставляват голямо мнозинство", каза министърът.

1427 нови случая коронавирус в Турция, 416 новозаразени в Гърция

През юли здравното министерство внесе промени в начина, по който съобщава данните. От 29 юли данните говорят за дневен брой нови "пациенти", докато преди се говореше за дневен брой нови "случаи", отбелязва Ройтерс.

Документ, споделен във вторник от депутата от опозиционната Народнорепубликанска партия Мурат Емир, показва 29 377 позитивни случая на 10 септември, докато обявените от здравното министерство този ден нови пациенти са 1512. Емир каза, че документът е скрийншот на официалните лабораторни резултати от портала на здравното министерство, които не са обществено достояние.

Фахреттин Коджа каза, че министерството няма такъв интерфейс, че документът показва грешен брой на тестовете, направени през този ден, и че няма дата на него.

"Искам да кажа, че цялата информация на таблицата, която даваме, е коректна", посочи здравният министър.

Броят на смъртните случаи от коронавирус в Турция в сряда бе 8195.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13892

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет