Епидемиолог съобщи за неточни данни за починалите с COVID-19 в Сърбия

От март до юни в Сърбия е имало три пъти повече смъртни случаи от COVID-19, отколкото е съобщено официално, съобщи сръбският епидемиолог Предраг Кон, цитиран в днешния сръбски печат. Според него това се дължи на компютърната програма, която тогава е била използвана за първи път.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14108

"Тя не беше достатъчно прецизна в един момент. Никога преди не бяхме работили с такава система. Сега вече мога да заявя, че данните са много точни", обясни епидемиологът, предава БТА.

52-ма ученици са заразени с COVID-19 в училищата в Сърбия

Списание НИН написа, че през юли, когато Сърбия бе изправена пред нов удар от коронавируса, са направени поне 100 хиляди теста по-малко, отколкото показваха официалните данни. Що се отнася до починалите, броят им е намален.

През юли Балканската мрежа за разследваща журналистика /БИРН/ съобщи за голямо разминаване между официалните данни на Кризисния щаб за COVID-19 в Сърбия и данните в информационната система.

Сърбия отчете най-малък брой новозаразени с COVID-19 от юни

Според БИРН броят на заразените в няколко дни преди изборите на 21 юни е бил между 200 и 340 на ден, което далеч надхвърля официалните данни за 97 новозаболели.

БИРН неколкократно се опитвал да влезе в контакт с компетентните от министерството на здравеопазването, членовете на Кризисния щаб, директорите на болници и Института "Батут", за да научи каква е причината за голямата разлика между официално съобщените данни и онези, които се намират в информационната система COVID-19, както и кой е решавал кои данни да се предоставят официално на обществеността. Никой от тях не отговори на нашите позвънявания, съобщи тогава БИРН.

Кон заяви, че проучването на миналите случаи не е вътрешен контрол, а негова лична работа, цитира БТА..

От март до юни тази година е имало 210 смъртни случаи, при които COVID-19 е главна и непосредствена причина, а официално регистрирани са 118 случая, каза той.

Открих 29 смъртни случая от вирусна пневмония в същия период, още 102 от небактериална пневмония и една значителна част от тях може да се дължат на COVID-19, допълни Кон.

Коронавирусът ще увеличи броя на починалите от рак в Сърбия, предупреди друг сръбски лекар, цитиран от вестник "Новости".

Заради извънредното положение и избягването на прегледите и пандемията броят на починалите от онкологични заболявания ще бъде много по-голям отколкото миналата година, каза онкологът д-р Слободан Чикарич.

Той предупреди, че лечението на онкоболните не трябва да се отлага в никакъв случай и призова да се намерят адекватни начини за контрол на здравословното им състояние, подчертавайки, че непременно трябва да се избягва струпването на хора в чакалните и на прегледите.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14108

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет