Помпейо: Подкрепяме диалога между Атина и Анкара

  • 29 септември 2020 15:25

  • 295
  • 0
Помпейо: Подкрепяме диалога между Атина и Анкара
© Getty Images/Guliver (архив)

Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви днес, че САЩ силно подкрепят диалога между Гърция и Турция - "две съюзнички от НАТО", за преодоляване на спора им за зоните за проучвания за въглеводороди в Източното Средиземноморие, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Ние силно подкрепяме диалога между Гърция и Турция, две съюзнички от НАТО, и ги насърчаваме да подновят дискусиите по тези въпроси възможно най-скоро", посочи Помпейо при посещение във военноморската база в Суда на остров Крит заедно с гръцкия премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г.. Помпейо посети базата в Суда през втория ден от визитата си в Гърция.

Миналия месец напрежението между Гърция и Турция се засили, след като Анкара изпрати проучвателния кораб Оруч Реис в спорни води в Източното Средиземноморие. Този ход бе предприет след сключването на споразумение за разграничаване на морските зони между Атина и Кайро, което разгневи Турция, напомня Ройтерс.

Впоследствие Турция изтегли кораба от зоната, като заяви, че това ще даде възможност за дипломация преди срещата на върха на ЕС на 1 и 2 октомври, на която ще бъдат обсъдени евентуални санкции срещу Турция, за които настояват Кипър, Гърция и Франция.

Атина и Анкара се споразумяха да възобновят проучвателните разговори за морските граници "в бъдеще" в Истанбул. Преговорите се провалиха през 2016 г. след 60 кръга в продължение на над 14 години, по време на които не беше постигнат съществен напредък.

Американска делегация е на визита на о-в Крит

"Надяваме се, че тези преговори могат да продължат по сериозен начин", заяви Помпейо след срещата си с Мицотакис.

Американският държавен секретар, който вчера разговаря с гръцкия външен министър Никос Дендиас в Солун, заяви, че отношенията между САЩ и Гърция са "в изключителен подем", съобщава в. "Катимерини".

"Гледаме на Гърция като на истински стълб на стабилността и просперитета в Източното Средиземноморие и сме изключително горди да подкрепим лидерството й", заяви Помпейо, като добави, че "сътрудничеството в областта на сигурността е изключително важно в момент, когато Русия продължава да дестабилизира региона".

От своя страна гръцкият премиер критикува "провокативните действия" на Турция в Източното Средиземноморие, като добави, че "турските действия противоречат на западните ценности".

Мицотакис каза, че Гърция "е против едностранните действия" и добави, че "времето за дипломация е дошло".

Последвайте канала на

Novini.bg
295 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини