Борут Пахор: Северна Македония и България да не отлагат решаването на проблема

Президентът на Словения Борут Пахор, който е на посещение в Скопие, призова Северна Македония и България да не отлагат решаването на проблема помежду си.

Проблемът да не бъде пречка и да не се отложи началото на преговорите с ЕС, пожела Пахор и отправи посланието, че когато някой договор се блокира, става по-трудно да се постигне компромис след това, съобщава македонският "Независен" вестник, цитиран от БТА. 

Пендаровски: Гоце Делчев е македонски революционер - за нас трябва да бъде чест, че и друг народ го чувства като свой герой

"Разбираме сложността на въпросите между двете съседни държави. Разбирам и отговорността и посветеността, която двете страни имате към ЕС да намерите начин да решите въпроса, който се появи в последния момент, без да се отложи началото на междуправителствената конференция с ЕС", каза Пахор.

Според него трябва без отлагане, след тихите, както каза, дипломатически канали, но и открито, на ниво ЕС да се намерят всички пътища да започне междуправителствената конференция.

"Не мога да кажа колко важно е това. Посещението ми тук не е случайно, нито времето на визитата е случайно. Избрах го, защото искам като една от страните членки на ЕС да подчертая, че сега е истинската възможност да не се отлага междуправителствената конференция на Северна Македония с Европейската комисия. Разбирам, че някои съседни държави имат колебания, но искам открито и ясно да кажа, че сега е истинското време за солидарност между членките на ЕС и за цялото дипломатическо умение да се направи всичко възможно междуправителствената конференция да започне без отлагане. Словения сега не призовава Брюксел да направи стъпка, а съм тук, в Скопие, специално да кажа само за една държава, защото все още е в сила индивидуалният подход", подчерта Пахор на съвместна пресконференция с македонския си колега Стево Пендаровски.

Посланикът на ЕС: В Северна Македония са необходими реформи във всички области

"Знам колко чувствителен е този въпрос. Но когато блокирате договори, става политически все по-трудно да се намери компромис", каза словенският президент и призова "двете страни да намерят решение колкото може по-бързо, защото отлагането би довело до много по-трудна задача за намиране на приемливи решения".

Пендаровски каза, че Северна Македония е открита за компромис по спорните въпроси и запитан какви компромиси имат предвид, отговори: "Не мога да кажа какъв ще бъде компромисът. Това е процес, който тече. Но бъдете сигурни, всички политически фактори от нашата страна няма да позволим този бъдещ компромис по няколко точки от декларацията да накърни нашите национални и държавни интереси. Мисля, че сме наясно кои са нашите червени линии, няколко пъти са казвани публично", каза Пендаровски.

Според него до този момент все пак не съществува официална позиция на България, с която се иска отлагане на първата междуправителствена конференция.

"Искам да видя края на преговорния процес в ЕС. Не бих коментирал началната преговорна позиция на България. Възнамеряваме в този период да открием комуникационния канал със София. Бих изчакал седмица-две как ще протича преговорният процес в Брюксел. Има сигнали, че може да се намери компромис по няколко точки. Абсолютно съм убеден, че българските ни приятели няма да си позволят да бъдем блокирани през декември", каза Пендаровски.

Външният министър на С. Македония: България трябва да знае, че имаме червени линии

След пресконференцията двамата президенти положиха венци на гроба на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас".

Коментари

  1. 2020.09.28 | 19:25
    Каква Северна Македония?? Това е откраднато име от Гърция.те са славяни не са гърци
  2. 2020.09.26 | 23:26
    Словения плюс Македония са колкото София! Ако Словения не беше съседка на Австрия, то щеше да е с еднаква икономика като македонската! Македонците още не започнали преговорите за ЕС и вече имат червени линии??? Пръдльовци !!!
  3. 2020.09.25 | 16:40
    Словения не е Европейската Комислия
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет