Българи в Турция тестват китайска ваксина срещу COVID-19

В Западна Турция, град Коджаели се провеждат тестове за ваксина срещу Covid-19. Този район е известен с големия брой хора с двойно българско и турско гражданство. Нашенците изразили голям интерес към ваксината и доброволците се записали в дълги списъци споделят живеещи в района.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13663

Изпитанията са за потенциална ваксина, която се разработва от Китай, за COVID-19 се провеждат в държавната университетска болница в града, пише Марица.

Ваксината срещу COVID-19 на "Джонсън и Джонсън" пристъпва към 3-та фаза на изпитания

Първоначално 550 доброволци ще бъдат инжектирани с ваксината на групи от 10 души в болницата. Тестовите изпитвания от третата фаза вече започнаха в Медицинското училище на университета Хачеттепе в столицата Анкара, където над 20 доброволци здравни работници са инжектирани с ваксината.

Както беше в случая с Анкара, здравните работници, които са в челните редици в борбата срещу пандемията, ще участват в тестовете в Медицинското училище на Университета и в Коджаели.

„Имаме дълъг списък с доброволци. Те задават предимно въпроси относно възможните странични ефекти на ваксината и доколко ефективна би била ваксината“, каза професор Сила Акхан от университетската болница в Коджаели.

Професор Мурат Гьокова от университета Хачеттепе заяви по-рано тази седмица, че китайската ваксина има само леки странични ефекти върху доброволците. Изглежда, че ваксината причинява реакция на мястото на инжектиране и умора, които обикновено се наблюдават като странични ефекти на всички други ваксини, според Гьокова. Очаква се тестовете за китайската ваксина да бъдат проведени в общо 25 центъра в Турция.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13663

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.09.25 | 18:54
    Пак ли българите са най-откъсаните в света , за да ги ползват за опитни мишки? Ако има трети свят, българите сме в четвъртия! Друг е въпроса, че тия българи там не знаят български.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет