Вучич: Вашингтонското споразумение с Прищина е ключово, но още не сме близо до политическо решение

Президентът на Сърбия Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. подцени надеждите, че споразумението за икономическо сътрудничество с Косово, постигнато с посредничеството на САЩ, би могло да доведе скоро до политически договор с бившата сръбска област, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В първото си интервю за западна медия след посещението във Вашингтон, Вучич окачестви пред Ройтерс постигнатите споразумения като голяма стъпка в правилната посока, но далеч от политическото нормализиране.

"Мисля, че подобни споразумения са много важни за това да бъде запазен мирът и да разрешим веднъж завинаги проблемите си, така че да имаме ясно бъдеще за нашите деца", каза сръбският президент.

"Не казвам, че сме близо до политическо решение", добави Вучич, макар да определи икономическото сътрудничество като "ключово" за евентуални бъдещи политически споразумения.

Лидерите на Сърбия и Косово: Искаме да продължим работата за нормализиране на отношенията ни

Американска делегация, оглавявана от Ричард Гренел, специалния пратеник на президента на САЩ за преговорите между Белград и Прищина, пристигна днес в Сърбия за обсъждане на възможността за финансиране на проекти, след като вчера посети и Косово, напомня агенцията.

В интервюто Вучич говори за бъдеще на своята страна, при което ще има баланс в отношенията с Изтока и Запада, дори и ако това понякога ядосва двете страни.

"Ако живеете в малка страна, която се намира географски на кръстопът, тогава вашата политика би следвало да бъде да поддържате мира и стабилността, или като не спорите с никого, което е невъзможно, или като спорите с всички по равно", заяви Вучич пред Ройтерс.

По думите на сръбския президент "Сърбия се намира на своя европейски път, но Сърбия трябва да живее, и има приятели в САЩ, но също така има приятели, и тя не се срамува от тях, в Москва и в Пекин".

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет