Румънският президент отзова още 14 посланици на страната в чужбина

  • 15 септември 2020 09:46

  • 828
  • 0
Румънският президент отзова още 14 посланици на страната в чужбина
© Getty Images/Guliver

Румънският президент Клаус Йоханис отзова още 14 посланици на страната в чужбина, съобщава в заглавие в. "Евениментул зилей". Миналата седмица Йоханис подписа укази за отзоваване на 12 румънски посланици, сред които бяха тези в Русия, Турция, Унгария и Нидерландия, припомня вестникът.

В понеделник румънският президент подписа серия от укази за отзоваване на посланици на страната след изтичане на мандатите им. Сред тях са посланикът във Великобритания Дан Михалаке и този в ЮНЕСКО - Адриан Чорояну, пише "Евениментул зилей". Сред отзованите са и посланиците на Румъния в България, Чешката република, Черна гора, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония, Албания, Грузия, Узбекистан, Иран и други, допълва БТА.

Вестниците в Букурещ съобщават днес, че правителството е удължило състоянието на тревога, обявено заради пандемията от COVID-19, с още един месец, считано от 15 септември.

Потвърдените случаи на коронавирус в Румъния превиши 100 000

Друга централна тема за румънските издания е одобреният вчера проектозакон, който дава възможност на живеещите в чужбина румънски граждани да гласуват два дни на парламентарните избори, насрочени за 6 декември. Съгласно одобрения проектозакон румънците от диаспората ще гласуват на 5 и 6 декември.

Румъния е започнала да изнася газ в Унгария, информира икономическото издание "Економика", като отбелязва, че това се случва за първи път от 2018 г. Румънски газ, който в момента е по-евтин от този от централноевропейския хъб в Баумгартен (Австрия), е изнесен през интерконектора Арад-Чанадпалота, през който Румъния традиционно внася газ.

Вносът е бил осъществен на 13 и 14 септември и не е в голямо количество (4,75 гигават/часа през първия ден и 5,08 гигават/часа на следващия), но събитието заслужава да бъде отбелязано, при положение, че от август 2018 г. през този газопровод от Румъния на запад не е била изнесена и една молекула газ, отбелязва "Економика". Напоследък обаче газът от Румъния е по-евтин от този в централноевропейкия хъб Баумгартен и в момента е по-изгодно да се изнася газ от Румъния и да се продава на запад.

Според изчисления, направени от сайта Профит.ро, ако цената в австрийския хъб с доставка през четвъртото тримесечие струва еквивалента на 60,7 румънски леи, цената, на която се продава сега по този договор на Румънската стокова борса, е 55,17 леи. Положението е същото и за доставките за студения сезон - средната цена в Румъния е 58 леи, докато в Баумгартен е 63 леи. Изхождайки от факта, че газовите депа в Румъния са почти пълни (89,2 процента в момента), е възможно износът на газ да продължи на фона на тази разлика в цените, отбелязва икономическият сайт.

"Економика" посочва, че липсват публични данни за това кой е износителят, но е сигурно, че газът е румънски, произведен от националната компания "Ромгаз". През септември е регистрирано увеличение от около 10 процента на вътрешното производство на газ и съществено намаляване на вноса. По данни на "Трансгаз" местното производство е скочило от около 230 000 мегават/часа дневно на 250-255 000 мегават/часа в момента.

Последвайте канала на

Novini.bg
828 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини