Сърбия увеличава минималната заплата с 6,6% от следващата година

  • 15 септември 2020 09:32

  • 670
  • 2
Сърбия увеличава минималната заплата с 6,6% от следващата година
© Pixabay

От следващата година минималната заплата в Сърбия ще бъде увеличена с 6,6 процента, съобщава в. "Вечерне новости", като отбелязва, че синдикатите и работодателите не са постигнали споразумение и затова размерът на минималната заплата е определен от правителството и ще бъде утвърден на следващото му заседание. 

Вместо досегашните 30 022 динара тя ще бъде 32 126 динара /255 - 273 евро/.

Изданието отбелязва, че синдикатите са настоявали минималната заплата да бъде съобразена с минималната потребителска кошница, която в момента е около 38 000 динара, докато работодателите държали всяко увеличение да е обусловено с облекчения при плащането на данъци и осигуровки. Вестникът съобщава също, че от 1 януари 2021 г. и пенсиите ще бъдат увеличени с 5,9 процента, предава БТА.

Сръбски вестник: Президентът успокои работодателите

Сърбия и босненската Република Сръбска от днес ще отбелязват нов празник - Ден на сръбското единство, свободата и националното знаме, пише в. "Блиц". По този повод днес най-важните улици в Белград ще бъдат окичени с 4000 сръбски знамена, а няколко моста и сгради ще бъдат осветени в цветовете на знамето. Празникът ще се отбелязва всяка година в памет на пробива на Солунския фронт през 1918 г. по време на Първата световна война. Честването на този празник е договорено на среща на ръководствата на Сърбия и Република Сръбска в края на август.

От Специалния съд в Хага за военните престъпления на Армията за освобождение на Косово /АОК/ са "изтекли" 4000 досиета, пише в. "Политика". Бившият сръбски прокурор за военни престъпления Владимир Вукчевич казва, че сред изтеклите документи е и неговата преписка с главния прокурор за специални разследвания на ЕС Клинт Уилямс.

Той не оспорва автентичността й, но смята, че документите са попаднали в ръцете на бивши членове на АОК, които са ги публикували с цел да заплашват свидетели.

Сърбия инвестира 14 млрд. долара за стимулиране на икономиката

"Това е типично за членовете на АОК. Първо предупреждават свидетелите, после се опитват да ги подкупят, а след това ги заплашват със смърт", казва Вукчевич за "Политика".

Според експерти изтичането на информация е може би един от опитите престъпленията на АОК да бъдат потулени и да се избегнат съдебните процеси. "Политика" посочва, че за работата на Специалния съд не се знае почти нищо, освен че прокуратурата е разпитала неколкостотин свидетели, главно бивши членове на АОК, и сега се чака обявяването на първите обвинения.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
670 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
САМО ,ЧЕ

2020.09.16 | 12:53

2
В СЪРБИЯ ХРАНАТА Е МНОГО ЕВТИНА И НЕ САМО ХРАНАТА !

2020.09.15 | 11:52

1
То и нашата минимална заплата е толкова голяма, без да сме били във война… или политиците ни толкова са крали, че все едно сме били?

Добави коментар

Водещи новини