Ердоган: Не хвърляйте Гърция пред сила като Турция

  • 02 септември 2020 09:33

  • 3358
  • 11
Ердоган: Не хвърляйте Гърция пред сила като Турция
© Getty Images/Guliver (архив)

"Не хвърляйте Гърция пред една световна сила"(в. "Йени акит"), "Епохата на колониализма приключи" /"Йени шафак"/, "Търсим правата си в Егейско и Средзиземно море" /"Йени сьоз"/ - това са някои от заглавията в турския печат тази сутрин, в чийто фокус е ново изказване на президента Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва.

Турският президент отправи остри критики "към Гърция, която, придърпвайки зад гърба си Франция и Германия, си играе с огъня, и към провокаторските държави от ЕС", отбелязва "Йени акит". Ердоган говори на церемония вчера по откриването на новата съдебна година.

"Колкото и да се обединяват вражеските фронтове, те няма да успеят да спрат възхода на Турция", заяви той. "Една държава, която не разчита на себе си, а в исторически план винаги е оцелявала, криейки се зад други, да се хвърля като стръв пред регионална и световна сила като Турция, вече започна да става комично", добави турският лидер.

Ердоган обясни, че продължаващите дейности на Турция в Източно Средиземно море имат за цел да й осигурят нейните права и интереси по силата на международното право.

Ердоган: Гърция сее хаос в Средиземно море

"В същината на нашите действия в Източно Средиземно море и в Егейско море стои търсенето ни за права и справедливост. (Прави се) опит Турция да бъде приклещена до брега си заради остров с едва 10 кв. км площ, като се пренебрегва огромната площ на Турция от 780 хиляди кв. км", каза той, цитиран от "Хюриет".

Ердоган визира остров Кастелоризо, който е разположен на едва два километра от турското крайбрежие и на 580 км от континенталната част на Гърция. Атина смята, че този остров й дава право да се сдобие с допълнителни 40 хиляди кв.км морско пространство, но според тезата на Турция подобен малък остров има право само на териториални води, а не на континентален шелф.

Според Ердоган всички държави в региона имат право да се възползват от природните ресурси, а опитът незаконно да се сложи ръка на тях е "явен пример за съвременен колониализъм".

"Политически бензин в средиземноморския огън", пише в заглавие днес в. "Карар". Според изданието продължаващото шест седмици напрежение в региона на Източното Средиземноморие е достигнало връх с "кризисните стъпки" на Атина и Париж. Изданието твърди, че гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. преследва "политика на премерено напрежение" и се е вкопчил в средиземноморската карта, за да овладее вътрешната политика. Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на пък планирал да заздрави положението си в ЕС, поради което избутал дипломацията на заден план и продължавал да бие тъпаните на войната, пише "Карар", цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
3358 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
ДМ

2020.09.02 | 17:07

11
Ситуацията е следната. Ердоган е ненормалник и смятам, че той е една голяма беля, но не може да се каже на черното бяло и да се каже, че в случая не е прав. Едно - Турция е сила и това е факт - и икономическа и военна, второ по-важно - този остров е на 2 км от турския бряг, и на 580 км от Гръцкия бряг. Изобщо не виждам как може Гърците да имат претенции заради него, особено след като самия остров е 10кв км., изключително малък на фона на останалите оствови и на турската територия. Отворете картата и сами се убедете.

2020.09.02 | 16:06

10
""" Мир в страната,Мир в света """ но всичко до едно друго "" НО "" с който трябва да се съобразяват всички в региона ,иначе ще има нова геогравска карта на егейско и средиземно море

2020.09.02 | 15:55

9
с амуджата шега не бива хей, англичани,французи,италианци,гърци още помнят как се удавиха на ДАРДАНЕЛИТЕ през първата световна

2020.09.02 | 15:47

8
на 480 клм от бреговете на Гърция И НА ДВА КЛМ ОТ ТУРСКА --- ГРЪЦКИ ОСТРОВ И ОЩЕ ГЪРЦИТЕ ИСКАТ ДА УВЕЛИЧАВАТ ТЕРЕТОРИАЛНИТЕ СИ ВОДИ ....ТОВА КЪДЕ ГО ИМА И ПИШЕ БРЕ МРЪСНИ РОМЕИ,КАРАКАЧАНИ .....НЕДЕЙТЕ ЗАБРАВЯ КИПЪР, ТУРЦИТЕ БАСМА НЕ ЦЕПЯТ НА НИКОГО...САМО ЗА 24 ЧАСА ЩЕ СТИГНАТ ДО СОЛУН

2020.09.02 | 11:08

6
Турция се е световна сила каквото и да си пишете и дрънкате
BIG MEECH

2020.09.02 | 15:14

7
тези полухора са единствено - световна цигания , не сила
ii

2020.09.02 | 10:29

5
абе деменция ама прави каквото си иска,а запада не смее да му се обади
Бат'Паци

2020.09.02 | 10:26

4
Опасен е,луд и психически обременен боклук
ii

2020.09.02 | 09:44

1
по тази логика Турция няма право да бъде член на ЕС тъй като една много малка част от нея е в Европа
те

2020.09.02 | 10:01

3
те искат да вкарват в ес армения, грузия, турция и т.н. то явно тази европа стига до китайската стена.

2020.09.02 | 09:49

2
Всички "лидери" сте едни комплексари. Също - Турция е отчаяна и пред разпад, каква ти световна сила. Личи си, че тоя има деменция.

Добави коментар

Водещи новини