Илхан Кючюк: Северна Македония сформира проевропейско правителство

  • 31 август 2020 10:26

  • 293
  • 2
Илхан Кючюк: Северна Македония сформира проевропейско правителство
© Novini.bg

Евродепутатът на ДПС/Обнови Европа Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е, който е постоянен докладчик на Европейския парламент за Република Северна Македония, приветства формирането на новото правителство в страната, одобрено вчера от парламента.

Според Кючюк страната се нуждае от политическа стабилност, за да продължи реформите и проевропейско правителство, което да подготви пътна карта за присъединяване към ЕС:

"Република Северна Македония проведе честни и легитимни избори в изключително трудна ситуация на глобална пандемия. Противно на много очаквания, страната отговори по най-добрия начин със сключване на споразумение за формиране на новото правителство, в кратък период от време.

Парламентът на Северна Македония гласува новото правителство на Зоран Заев

Няма как да не подчертаем акцентът, който Заев постави върху договорите за добросъседство с България и споразумението от Преспа с Гърция като основа за продължаване на реформите. Сега новото правителство в Скопие, което е с ясен проевропейски характер, разполага с всички инструменти, за да продължи напредъка, постигнат от Северна Македония през последните години.

Борисов поздрави Зоран Заев за преизбирането му за премиер на Северна Македония

Считам, че една от първите задачи на новото правителство е да подготви пътна карта за присъединяване, въз основа на широк политически консенсус в страната. Междувременно Съветът на ЕС следва да приеме окончателния текст на рамката за преговори, за да свика първата междуправителствена конференция възможно най-скоро.", коментира Кючюк.

Групата "Обнови на Европа", от която част е и делегацията на ДПС в Европейския парламент, многократно изразяваше категоричната си подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани и по-специално на Северна Македония. Потърсен за коментар, председателя на групата Дачиан Чолош (PLUS, Румъния) заяви:

"Уверен съм, че правителството ще се ангажира изцяло с преговорите за присъединяване, като същевременно гарантира, че процесът има трансформиращ ефект върху обществото, като открито и прозрачно ще привлече всички заинтересовани страни."

Последвайте канала на

Радина Лазарова
293 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
а

2020.08.31 | 10:55

2
а пробългарско кога????

2020.08.31 | 10:43

1
ИЛХАН ПОДКРЕПЯ ТУРСКИЯ АГРЕСИВЕН ДИКТАТОР КРАДЕЦ

Добави коментар

Водещи новини