Напрежение в Северозападна Босна заради бунт на мигранти

  • 27 август 2020 17:57

  • 711
  • 1
Напрежение в Северозападна Босна заради бунт на мигранти
© Getty Images/Guliver (архив)

В Северозапазна Босна се увеличава напрежението, след като местните власти предприеха широкомащабни действия срещу хиляди мигранти, блокирани в района, и издигнаха полицейски бариери, за да спрат новопристигащи мигранти, пътуващи към Европа, предаде АП, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1542

Властите в района Краина, който граничи с Хърватия, трябваше да разположат специални полицейски части в управляван от ООН мигрантски лагер близо до град Бихач, за да усмирят протеста на 1000 мигранти, които живеят там, предизвикан от твъдения за полицейски побой над безпризорен мигрант.

В други два мигрански лагера в Бихач, всеки приютяващ над 1000 неженени мъже, осем мигранти дадоха позитивни тестове за коронавирус тази седмица. За пръв път инфекцията е открита в обекти, регистрирани от Международната организация за миграция, в Босна. 

Заразените мигранти бяха прехвълени в болницата в Бихач, стъпка, която разгневи местните жители. Публичният гняв нарасна още повече, след като властите съобщиха, че двама заразени мигранти са избягали от болницата.

Гневни, че останалите части на Босна не споделят бремето на мигранската криза, властите в Краина решиха да спрат мигрантския поток. На главната магистрала полицейски служители спират и връщат обратно всеки мигрант, когото срещнат.

В Босна скочиха на мигранти. Имаше и сблъсъци

В отговор полицията в други региони започна да блокира мигранти, които се връщат на тяхна територия.

Откакто започна тази практика няколкостотин души, сред които жени и деца, бяха свалени от автобуси и влакове и оставени край пътя близо до град Босанска Отока, без достъп до храна и подслон.

Властите в Краина наложиха също забрана за превоз на мигранти, включително в обществения транспорт и таксита, и забрана мигрантите да бъдат настанявани в частни квартири.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" окачестви тези стъпки като "дискриминационни" и "неразумни".

Последвайте канала на

Novini.bg
711 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.08.27 | 18:13

1
shtom I musulmanite zapocnaha da iskat arabskite musulmani si predstavete kakvo ocakva evropa ot tezi prestapnici.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини