Продължават преговорите за кабинет в Северна Македония

  • 15 август 2020 17:17

  • 743
  • 0
Продължават преговорите за кабинет в Северна Македония
© pixabay

Продължават интензивните консултации за коалиционно споразумение между водената от СДСМ коалиция "Можем" и партията Демократичен съюз за интеграция за сформиране на ново правителство на Република Северна Македония, съобщава агенция МИА.

Делегациите се водят от главните секретари на партиите, които вече договориха принципите на коалицията. Сега се работи по хармонизация на предизборните програми и изготвянето на работна програма на бъдещото правителство.

ВМРО-ДПМНЕ замразява отношенията си с президента Стево Пендаровски

Днес ние започваме процес на разглеждане на разпределението на отговорностите в бъдещата коалиция, както и предложенията за способни и честни хора, които могат да осъществят правителствената програма по време на четигодишния мандат, посочи СДСМ, отбелязва БТА.

Снощи местни медии съобщиха, че лидерът на СДСМ Зоран Заев се е договорил за коалиция с партията на етническите албанци Демократичнен съюз за интеграция /ДСИ. Според телевизия Канал 5, която се позова на партийни източници, Заев се е съгласил да бъде премиер три години, а на четвъртата да го замени кандидатът на ДСИ Насер Зибери.

По-рано СДСМ обяви, че програмата на новото правителство ще бъде посветена преди всичко на икономиката, където главните принципи са нарастване на заплатите и пенсиите, инвестиции в младите хора и равномерно регионално развитие.

На предсрочните парламентарни избори на 15 юли коалицията около СДСМ "Можем" спечели 46 места в парламента, ВМРО-ДПМНЕ - 44, ДСИ - 15, Алианс за албанците и Алтернатива - 12, Левица - 2 и Демократичната партия на албанците - 1 място. Президентът Стево Пендаровски връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на СДСМ Зоран Заев на 13 август, четвъртък. Заев има на разположение 20 дни, за да изготви правителствена програма и да сформира стабилно правителство.

Партията ВМРО-ДПМНЕ пък замрази отношенията си с президента Пендаровски, заради това, че е връчил мандат на лидера на СДСМ, без Зоран Заев да е представил доказателство, че разполага с парламентарно мнозинство от 61 депутати.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
743 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини