Над половин милион турци са под карантина

Към момента 623 766 турци са поставени под карантина заради коронавируса. Това сочат данните на турското министерство на вътрешните работи.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12591

39 окръга на страната са поставени под карантина, като жителите им нямат право да пътуват извън местоживеенето си.

Случаите на коронавирус в Турция продължават да растат, очаква се затягане на мерките

Властите в Истанбул забраниха събиранията за изпращането на донаборниците в казармата заради коронавируса, което е масово разпространена традиция, съобщи валията на мегаполиса Али Йерликая.

Става дума за 16 346 младежи, които от утре нататък трябва да се явят в казармите. Същата мярка ще се прилага и във всичките 81 провниции на Турция.

Турските власти затегнаха мерките заради резкия скок на случаите на коронавируса след ваканцията за Курбан байрам, когато милиони хора от големите градове се стекоха към родните си места и морските курорти, пише БТА.

Почти седмица вече числото на положителните случаи на коронавирус надхвърля 1000 души дневно /вчера, 6 август, бяха 1153 нови случая/. Преди разхлабването на ограничителните мерки случаите бяха спаднали под 1000 души дневно. А числото на оздравелите няколко дни поред бе надхвърлило това на заразените.

След ваканцията се наблядава обратната тенденция.

Турци и руснаци работят съвместно върху ваксина срещу COVID-19

Властите за трети ден провеждат контролни операции за спазване на мерките срещу коронавируса в окръзите.

Турският министър Сюлейман Сойлу заяви, че не се предвижда въвеждането на ограничения за излизане на гражданите от вкъщи. Говори се, че е възможно затварянето на моловете, които най-много се посещават от гражданите, както беше по време на пика на коронавируса.

Това се случва на фона на спад на турската лира спрямо долара, която изгуби почти 1 процент през последните два дни /втори пореден ден турската лира спада до рекордно ниското равнище от 7,3222 лири за щатски долар/. Цените на златото също достигнаха невиждани досега стойности.

На този фон обаче евентуално повторно затваряне на моловете би довело до колапс на турската икономика, отбелязват експерти.

Лекари: Ситуацията с COVID-19 в Турция е по-тежка от представяната

Според управляващата ПСР прекомерното колебание в стойностите на валутите и златото е манипулирано от външни сили и представлява кризисен сценарий за отслабване на турската икономика.

Говорителят на ПСР Йомер Челик отрече твърденията за валутна и икономическа криза.

Ще продължим да предприемаме стъпки, за да гарантираме силата на нашата икономика. Ще осуетим всички сценарии за създаване на криза, както сме успявали досега. Правителството начело с президента Ердоган стои здраво и непоколебимо на краката си, каза говорителят пред турски медии.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12591

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.08.11 | 16:48
    Да се натръпкате всичките дано! БОГ ПОРУГАН НЕ БИВА!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет