Турция обмисля да се оттегли от Истанбулската конвенция

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Турция, председателствана от президента на републиката Реджеп Тайип Ердоган, обмисля възможността за оттегляне на Анкара от Истанбулската конвенция на Съвета на Европа (СЕ) за предотвратяване и борба с насилието над жени. Това съобщава турският вестник Milliyet, цитиран от БТА.

Според вестника, на 5 август Ердоган е трябвало да проведе среща с членове на партията, за да чуе позицията им по този въпрос.

"Любов по време на коронавирус" - как Турция се справи?

Въпреки това e било решено срещата да се отложи до 13 август. Съобщава се, че "незначително мнозинство от членовете на партията считат за правилно" оттеглянето на Турция от конвенцията.

Конвенцията, приета в Истанбул от 47 държави от СЕ на 11 май 2011 г., е първото европейско споразумение, насочено към борба с насилието над жени и домашното насилие. В момента тя е ратифицирана от 18 държави и формулира минимални стандарти за превенция, защита и преследване на насилието и предоставя насоки за цялостно разработване на политики. Държавите, ратифицирали това споразумение, са задължени да създадат горещи телефонни линии, убежища и да предоставят медицинска, психологическа и правна помощ на жертвите. Конвенцията криминализира всички актове на физическо, сексуално или психическо насилие в семейството и между бивши или настоящи съпрузи и партньори.

В същото време конвенцията е критикувана в редица страни, поради факта, че според редица експерти приемането на документ, в който ролята на пола се разглежда като социална, може да подкопае традиционните семейни ценности.

Коментари

 1. 2020.08.05 | 18:14
  a що тъй??? нали който я подпише и мигом решава проблема с насилието??? а в турция си бият и убиват жените. не са евролиберални.
  1. 2020.08.05 | 20:39
   Незнам щосе мислите честе по добри
 2. 2020.08.05 | 18:44
  Турция и правА..????? В Турция жената не е много повече от без гласна буква!!! Там където им семейства с повече от една жена /тип харем/ , за какви права на жените става въпрос????! /Турция не е далеч от това /
  1. 2020.08.05 | 20:36
   Хахаха
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет