"Монд": Ердоган си отмъщава за Севърския договор

"Ердоган си отмъсти за Севърския договор", пише френският в. "Монд" в статия, цитирана в турския печат днес. Според турския в. "Милят" споразумението на Турция с Либия и действията ѝ на терен са паникьосали редица държави, начело с Франция и Гърция, до степен, че започнало да се говори за реванш на турския президент Реджеп Ердоган заради Севърския договор между държавите победителки в Първата световна война и Османската империя. "Милят" посочва, че стъпките на Анкара в последните години на международната сцена са притеснили сериозно противниците на страната.

"Безпомощната Франция", гласи заглавието на вестника, който в надзаглавие пише, че френският президент Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на е "станал за резил в Сирия и Либия и се чуди какво да прави". Според изданието Макрон не е успял да изправи Турция и Русия едни срещу други в Либия, а после се е провалил и в усилията да нахъса ЕС срещу Турция с приказките, че съюзът не бива да допуска ролята, която Анкара е поела в северноафриканската страна.

Турция иска извинение от Франция заради морски инцидент в Средиземно море

В този контекст изданието цитира и публикацията на "Монд", според която след един век Ердоган си връща за Севърския договор, с който Османската империя понася значителни териториални загуби и който след това е отхвърлен от младотурците начело с Мустафа Кемал Ататюрк. В текста се напомня за споразуменията, сключени от Анкара с правителството на Файез Сарадж в Триполи, които, както се отбелязва, имат за цел да променят стратегическите игри в Северна Африка и Средиземно море.

Статията на "Монд" е водеща тема и на в. "Йени сьоз" тази сутрин. Според френското издание не е случайно също и отварянето на "Света София" като джамия точно на 97-ата годишнина от подписването на Лозанския мирен договор, с който Севърския договор окончателно губи действието си, пише "Йени сьоз", цитиран от БТА.

Коментари

 1. 2020.08.05 | 11:45
  бай ердо показва на европедалите кой командва парада. а те да си правят гей паради и да говорят за евроатлантически ценности.
 2. 2020.08.05 | 07:00
  Така е по добре за натурските някога няма да са в ЕС!!!!
 3. 2020.08.04 | 15:52
  На османците не трябва да се вярва ,шута по задниците им от европа там в анадола им е най дрбре
  1. 2020.08.05 | 02:58
   шутове много нещо и все шутиран ходи
 4. 2020.08.04 | 13:21
  "Джанго без окови" всички джанговци трябва да си счупят оковите. Включително и България,никой не трябва да ни казва кои са ни братушки,като кои трябва да ставаме,кого да мразим и кого да обичаме. Между държавите няма обич или омраза,има само и единствено интереси и изгоди.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет