Извънредното положение в Молдова бе удължено до 31 август

  • 24 юли 2020 18:04

  • 813
  • 2
Извънредното положение в Молдова бе удължено до 31 август
© Pixabay

Извънредното положение в Република Молдова е удължено до 31 август. Това решение беше одобрено на днешното заседание на Националната комисия за извънредни ситуации за обществено здравеопазване, начело с премиера Йон Кику, съобщава държавна информационна агенция Moldpres, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Организацията на церемонии като сватби или кръщенета ще продължи да бъде забранена в публични и частни заведения.

В Букурещ свършиха леглата в интензивните отделения

В същото време в заведенията за обществено хранене се допускат празненствата с участието до 50 души при строго регламентирани условия. Освен това са разрешени туристически дейности, както и дейности на открито като колоездене, бягане, гребане или риболов с до 10 души в групата.

"На възрастните хора над 63 години е забранено да посещават обществени места, освен ако не е крайно необходимо. Посещаването на детски площадки, спортни игрища, увеселителни паркове или зони за отдих все още не е разрешено. Дейностите на нощните клубове или дискотеки също са спрени, независимо от наименованието и вида на търговската единица", каза премиерът.

От първи август ще може да се провеждат културни събития на открито като театрални представления, концерти и кинопрожекции, разрешени от министерството на образованието и културата. На тях могат да присъстват не повече от 50 зрители. Забранено е провеждането на събития в театри, кина и концертни зали. Те обаче ще бъдат отворени за репетиции на артисти. Ще бъде разрешено организирането на масови срещи до 50 души при стриктно спазване на обществените здравни стандарти.

От първи август тренировките и спортните състезания на закрито, организирани от националните спортни федерации, ще се възобновят без зрители и със съгласието на министерството на образованието и културата. Публични места като гори, паркове, алеи или плажове са разрешени за посещение за групи от не повече от 3-ма души. Поддържането на социална дистанция от един метър остава задължително. Детски градини, училища, физкултурни салони и университети ще бъдат отворени за приема на ученици или студенти, но образователният процес остава спрян.

В Република Молдова до момента са потвърдени 22 105 случая на COVID-19 от 135 409 проведени тестове. Под лекарско наблюдение се намират 30 836 души, а 6612 души са на лечение.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
813 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Алиса

2020.07.26 | 13:46

2
Молдова иска така да изглежда. Ама Чехия я изпревари. Журналиста май, е голям любител на География.
Молдова ли?

2020.07.24 | 19:21

1
Това е снимка от Прага

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини