Румъния удължи състоянието на тревога с още един месец

  • 16 юли 2020 09:21

  • 446
  • 0
Румъния удължи състоянието на тревога с още един месец
© Getty Images/Guliver

Правителството издаде снощи решение, с което състоянието на тревога заради пандемията от коронавирус се удължава с още 30 дни до средата на август, като правителствените представители уточниха, че няма да има нито нови ограничения, нито нови мерки за разхлабване, съобщава в. "Адевърул".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Сред правилата, които ще бъдат запазени, са задължителното носене на маски в затворени пространства като магазини, търговски центрове, офиси и в обществения транспорт, както и забраната за организиране на митинги, демонстрации, процесии, концерти и други събирания. Вътрешните помещения на ресторантите остават затворени, а за заведенията на открито важат правилата за дистанция от минимум 2 метра между масите и настаняване на максимум 4 човека на маса.

В Румъния са потвърдени 637 нови случая на коронавирус

Вицепремиерът Ралука Туркан заяви при представянето на решението, че в Румъния в момента има 7856 активни случая на COVID-19, а наблюдаваният от специалистите 14-дневен период е показал увеличение на разпространението на вируса, пише в. "Ромъния либера".

Хотнюз отбелязва, че в нормативния акт не е включен регламента за налагане на изолация и карантина, тъй като все още се чака парламентът да одобри проектозакон по тази тема. Вчера Сенатът, който има решаващия вот, отложи гласуването за днес.

Президентът Клаус Йоханис отправи призив във вторник към парламентарните партии да постигнат споразумение и да приемат закона възможно най-бързо.

Групата за стратегическа комуникация съобщи вчера, че над 700 пациенти с положителен тест за коронавирус са напуснали по желание болничните заведения, след като Конституционният съд реши в края на миналия месец, че условията за налагане на карантина, изолация и задължителна хоспитализация са неконституционни.

В. "Гъндул" цитира началника на Отдела за извънредни ситуации Раед Арафат, който предупреждава, че заболяването може да се развие изключително бързо и заразеното лице може лесно да премине от безсимптомно в тежко състояние. Той дава пример с 45-годишен мъж от окръг Галац, който починал няколко часа, след като отказал да бъде приет в болница, допълва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
446 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини