В Северна Македония гласуват на предсрочни парламентарни избори

Гражданите на Северна Македония гласуват днес на десети по ред парламентарни избори от обявяването на независимост на страната, които са и пети предсрочни избори.

За пръв път заради коронавируса изборите започнаха два дни предварително. В понеделник гласуваха болните от Ковид-19 и хората в самоизолация, а вчера затворниците, хронично болните и хората от старческите домове. Урните от гласуването на тези категории граждани ще останат запечатани до края на вота в сряда.

Северна Македония се управлява от служебно правителство от януари, когато премиерът Зоран Заев подаде оставка, след като Европейският съюз отново пропусна да определи дата за преговори със страната. Предсрочните парламентарни избори първоначално бяха насрочени на 12 април, но бяха отложени заради пандемията от коронавирус. За пръв път избирателите гласуват в работен ден.

В изборите ще участват 15 коалиции и политически партии. Право на глас имат 1 814 263 граждани, записани в избирателния списък, включително тези, които днес навършват 18 години.
Според последните проучвания на общественото мнение двете основни партии СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ имат почти равни шансове.

За днешните парламентарни избори в страната са подготвени 3390 избирателни секции, които ще бъдат отворени от 7 до 19 часа местно време.

Коментари

 1. 2020.07.15 | 07:31
  Ей тя съседката майка българия още не могат да си фокусират резолюцията на оон с мутренски диалект е
  1. 2020.07.15 | 08:41
   Гледаш в бездната на политическо безсилие в Македония и викаш защо не сме като тях ? Акъла ти къде е ?
 2. 2020.07.15 | 06:58
  А, в България, КОГА????
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет