Ердоган: Турция прескочи пика на епидемията от коронавируса

  • 14 юли 2020 21:55

  • 26087
  • 2
Ердоган: Турция прескочи пика на епидемията от коронавируса
© Getty Images/Guliver

Турция прескочи пика на епидемията от новия коронавирус, каза днес президентът Реджеп Ердоган.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

В изявление, което направи след заседание на Научния съвет за борба срещу COVID-19, турският държавен глава обяви, че мерките срещу заразата, включващи някои ограничения, ще останат в сила още известно време.

Новите случаи на коронавирус за денонощие в Турция намаляха под 1000 за първи път от повече от един месец

"Турция успешно прескочи пика на коронавируса. Числото на заразените и починалите вече намалява осезаемо, което е особено радващо. В условията на пандемията не позволихме на хората да страдат, успяхме с политически и икономически инициативи да (се справим) успешно. Оопасността обаче още не е отминала, затова аз ви приканвам още известно време към търпение и стриктно спазване на предписанията, за да можем да сведем заразата до нулата", каза турския президент.

Ердоган не отговори дали ще има ограничения във връзка с големия мюсюлмански празник Курбан байрам, който ще бъде отбелязан в края на този месец и първите дни на август - въпрос, който вълнува турското общество тези дни. По думите му окончателното решение ще бъде взето идните дни в зависимост от развитието на епидемиологичната обстановка.

По-голямата част от изказването си Ердоган посвети на вътрешните и международните проблеми, касаещи Турция.

Борел заклейми решението за превръщане на "Света София" в джамия

Сред тях той на първо място постави събитието около отмяната на статута на "Света София" на музей и превръщането ѝ в джамия.

"Ние превърнахме "Света София" в джамия не от църква, а от музей, за какъвто е била обявена. Джамията ще бъде център на обществото през месец Рамазан и на празниците. Народът ни не е забравил надписите, които се изписваха по стенитe на "Света София" "Тиранията започна през 1453 г." (годината на преръщането на "Света София в джамия от османлиите), както и че знаем кой ги пишеше. Никой да не се притеснява. Ние ще запазим стойността на "Света София" като културно богаство, каза Ердоган.

Турският президент акцентира и на въоръжените сблъсъци между Азербайджан и Армения през последните дни, като обвини Ереван в разпалване на напрежение.

Войници са убити при обстрел на границата между Армения и Азербайджан

"Събитията показват, че става въпрос за нападение срещу териториалната цялост и суверинитета на Азербайджан. Без съмнение това нападение надвишава възможностите на Армения. Турция без никакво колебание ще продължи да оказва всякаква подкрепа, както досега, за териториалната цялост на Азербайджан, с който ни свързват братски връзки", каза Ердоган.

Междувременно,турският президент е разговарял по телефона с американския си колега Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, съобщи телевизия Си Ен Ен Тюрк.

Двамата са обсъдили кризата в Либия, както и проблеми от двустранен и регионален характер.

Турското президентство съобщи, че Ердоган и Тръмп са се разбрали да работят в тясно сътрудничество, за да осигурят трайна стабилност в Либия, отбелязва БТА.
 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
26087 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Lisa

2020.07.15 | 02:24

2
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в -- Sexcris.Com

2020.07.14 | 23:19

1
glupasti - tova e samo za da ne izbiagat turistite

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини