Черна гора е първата държава извън Западна Европа, която узакони еднополовите бракове

  • 02 юли 2020 09:49

  • 897
  • 7
Черна гора е първата държава извън Западна Европа, която узакони еднополовите бракове
© Getty Images (архив)

Черногорският парламент гласува за узаконяване на еднополовите бракове, с което стана първата европейска страна извън ЕС и Западна Европа, която признава законно браковете между гей двойки, съобщиха информационните агенции. Законът бе гласуван от 42 от общо 81 депутати в парламента. През юли 2019 г. парламентът отхвърли законопроекта.

Четиримата депутати от националните малцинства, които са част от управляващата коалиция в Черна гора заедно с Демократичната партия на социалистите и Социалдемократите, не подкрепиха закона. Против беше и по-голямата част от опозицията.

Приемането на закона бе поздравено от лидерите на страната, които го оцениха като потвърждение на европейските ценности.

Голяма стъпка в правилната посока за обществото, за демократичната му зрялост и процеса на интеграция, написа в Туитър премиерът Душко Маркович.

,,Черна гора е с една стъпка по-близо до присъединяването към най-развитите световни демокрации. Родени свободни и равни в достойнството и правата!'', написа и президентът Мило Джуканович.

ЛГБТ организациите в Черна гора заявиха, че приемането на закона е голяма победа и оцениха, че е направена историческа стъпка в борбата за човешки права на ЛГБТ в Черна гора.

Коста Рика узакони еднополовите бракове

Посолствата на САЩ и Великобритания също поздравиха приемането на закона като "исторически ден за ЛГБТ обществото в Черна гора и много важна стъпка напред към равноправието и толерантността за всички".

Страната с население около 620 000 души стана 32-ата страна член на ООН, която признава този вид партньорство между хора от един и същи пол.

Novini.bg
897 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
blackbox

2020.07.03 | 17:37

7
фалшива новина! черна гора легализира фактическото съжителство (гражданско партньорство), което е нещо различно от институцията "брак". очевидно е и от приложеното изображение с поста на мило джуканович в туитър, където той ясно е споменал "Same Sex Life Partnership", а не "marriage/ matrimony". в случая с черна гора въвеждането на фактическото съжителство, макар и да покрива повечето права, присъщи на брака, но без възможността да осиновяват деца. ама все пак какво да очакваме от медии, в които масово навлезе куцо и сакато и си лепна етикет "журналист". все пак поздравления за черногорци и най-вече за лгбт гражданите и техните семейства, чиито права бяха накърнени досега. прочее, единствените страни от ЕС, които не предвиждат регистрирани партньорства: България, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Словакия. изводите се налагат сами.

2020.07.02 | 13:36

6
Черните гори имат значение!
Оле

2020.07.02 | 11:21

3
Гадната западна проказа заразява все повече хора по света. Явно идва времето, когато земята ще се очисти от гангренясалите си паразити. Чрез война или световна пандемия.

2020.07.02 | 13:35

5
Умираш от злоба, а?

2020.07.02 | 11:49

4
Ей тази пандемия е невъобразимо по-опасна от настоящата!

2020.07.02 | 10:31

2
А Русия забранява еднополовите бракове, едновременно приема доживотното царуване на цар Путин. Да им е честито!
ДМД

2020.07.02 | 10:17

1
Много важно, ужас..!

Добави коментар

Водещи новини