Арест за четирима души в Турция, обвинени в шпионаж в полза на Франция

  • 23 юни 2020 07:25

  • 464
  • 1
Арест за четирима души в Турция, обвинени в шпионаж в полза на Франция
© getty images

Турските власти са задържали четирима души по подозрение в политически и военен шпионаж в полза на Франция, съобщи в понеделник в. "Дейли сабах".

Четиримата са заподозрени, че са събирали информация за работата на консервативни фондации, религиозни групи и Дирекцията по религиозни въпроси и нейните служители. Заподозрените използвали фалшиви лични карти, сякаш са агенти на Националната разузнавателна служба (МИТ), и твърдели, че събират информация за Даеш (Ислямска държава) и подобни терористични групи.

Задължително носене на маски в Истанбул и още 46 окръга на Турция

Един от задържаните е Метин Йоздемир, който бил вербуван от френски военни по време на мисия в Афганистан. След като се завърнал в родината си, той започнал работа в генералното консулство на Франция в Истанбул като охрана. През 2013 г. Йоздемир се срещнал с лице с кодовото име "Бруно", което имало тесни контакти с френското разузнаване. "Бруно" обещал на Йоздемир да му помогне да стане член на Чуждестранния легион срещу предоставяне на информация.

Според признанията на Йоздемир той е събрал информация за 120 души, включително имами, и я е предал на френските власти. По-късно той се свързал с още двама души с връзки с френското разузнаване и започнал да получава поръчки от тях.

Метин Йоздемир включил още трима души в своята шпионска дейност, на които казал, че ще работят за МИТ срещу терористични групировки като Даеш.

Четиримата задържани ще бъдат съдени за политически и военен шпионаж.

Последвайте канала на

Novini.bg
464 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.06.23 | 07:38

1
Тцтцтц

Добави коментар

Водещи новини