Ново 14-дневно удължаване на извънредното положение в Северна Македония

  • 30 май 2020 20:17

  • 5580
  • 3
Ново 14-дневно удължаване на извънредното положение в Северна Македония
© gettyimages (архив)

Северна Македония ще вземе решение за ново 14-дневно увеличение на извънредното положение, което ще влезе в сила тази неделя.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

Това обяви президентът на страната Стево Пендаровски след сесия на Съвета за сигурност тази събота. „Като взимам предвид най-новите развития и нарастващия брой на заразени и починали хора днес, ще взема решение за обявяване на ново 14-дневно извънредно положение, което ще започне утре“, каза Пендаровски след сесията. Вземането на това решение, каза той, има за цел само да даде възможност на правителството и институциите да се справят по-ефективно със здравните, но също така и с икономическите и социалните предизвикателства, свързани с кризата, причинена от коронавируса.

Днес изтича пълната двудневна карантина в Северна Македония

Пендаровски изпрати три послания - едно до гражданите, едно до правителството и едно до лидерите на политическите партии. „Искам да благодаря на огромното мнозинство от нашите граждани за факта, че вече трети месец са изключително дисциплинирани и съвестно спазват препоръките за защита на собственото си и на своите близки здраве. Искам също така да апелирам да не се отпускаме и по този начин да се поставят под въпрос всички положителни резултати, които сме постигнали досега в борбата срещу пандемията. Ние със сигурност ще спечелим тази битка, но трябва да останем съвестни и отговорни до края“, заяви Пендаровски.

Президентът каза на правителството, че наблюдаваните негативни тенденции в някои общини не трябва да са повод за възстановяване на ограничителните мерки на цялата територия и за всички граждани. Към политическите лидери, които участват в т. нар. лидерски срещи за определяне дата за парламентарни избори, Пендаровски отправи призив да бъдат на висотата на „своята историческа отговорност“ и да се споразумеят за дата на следващите парламентарни избори. Това е необходимо по думите на държавния глава, тъй като в труден момент държавата няма парламент, а служебното правителство е с ограничени правомощия.

Нови жертви в Северна Македония

В петък епидемиолозите записаха повече от двойно увеличение на броя на заразените с COVID-19 хора – нови 52 болни, за разлика от предишния ден, когато бяха регистрирани 25 души с коронавирус. Лидерът на СДСМ Зоран Заев обвини, че това е пряко следствие от бездействието на техническия министър Наке Чулев и той оцени увеличението на пациентите като пряка последица от факта, че правителството вместо основни политики провежда ежедневно пиар във връзка с коронавируса.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
5580 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Lissa

2020.05.31 | 02:33

3
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влез в >> Sexcris.Com
Онаниев

2020.05.30 | 21:54

2
Няма значение. Важното е че в България ги пускаме без проблеми. Едно малко просветление в размекнатия мозък на Онаниев или по-сщоро на тези над него.
дай боже

2020.05.30 | 21:50

1
Но могат да си влизат свободно в Бългаия без никаква карантина. Дано изпукат!!!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини